Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás - Pszichiátriai szakápolástan -
Biológiai és epidemiológiai pszichiátriai alapismeretek
A pszichiátriai ápolás története, irányzatai- A pszichikum működésének zavaraiban szenvedők ápolása- Ápolási modellek a pszichiátriában- Biológiai és epidemiológiai pszichiátriai alapismeretek- Neurózis- és pszichoszomatikus megbetegedésekben szenvedők ápolása- Organikus pszichoszindrómákban és demenciában szenvedők ápolása- Pszichiátriai betegellátás jogi vonatkozásai- Skizofréniák, affektív és pszichoreaktív kórképekben szenvedők ápolása- Személyiségzavarok és szenvedélybetegségekben szenvedők ápolása

Szkizofréniában szenvedő betegek risperidone kezelésének egészség-gazdaságtani szempontjai
A szkizofrénia a fejlett országokban a legköltségesebb pszichiátriai betegség mind pénzügyi szempontból, mind szociális hatását tekintve. A betegek és családjuk nem orvosi jellegű költségei, és az egyének és környezetük szenvedéséből származó, anyagiakban nem kifejezhető szociális teher mellett, az egészségügyi ellátás közvetlen kiadásai is igen jelentősek.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Mentálhigiéné mint mankó
Nővér 1997;10(2):42-3.
A mentálhigiéné nem ismeretlen fogalom a hazai egészségügyi és prevenciós ellátásban. Az orvosi ellátás mellett mind nagyobb hangsúlyt kap ez az ellátási forma, amely nem csak orvosi szemszögből közelíti meg a kialakult állapotokat, betegségeket. Gyakorlati alkalmazásának és fejlődésének fő tendenciáit foglalja össze a cikk.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A szocioterápiáról dióhéjban
ETInfo 2001;4(4):11.
A szerző meghatározza a szocioterápia fogalmát, illetve részletezi, hogy ez hogyan segíti a betegek gyógyulását. Kitér a terápia indikációs területeire, módszereire, technikáira. Ismerteti az ápoló feladatát a terápia során.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Farmakoterápia a pszichiátriai rehabilitációban
Rehabilitáció 2001;11(4):3-9.
A pszichiátriai ellátásban és rehabilitációban a pszicho- és a szocioterápia mellett mind nagyobb hangsúlyt kap a biológiai módszerek alkalmazása. Ezen módszerek közül a gyógyszeres eljárások területén olyan új típusú készítményeket alkalmaznak, melyek más rehabilitációs technikák, módszerek alkalmazását is lehetővé teszik.
Szemlézés
A módosított Mini Mental State teszt felvételének néhány gyakorlati szempontja az ápoló szemével
Nővér 2000;13(2):6-10.
Az egészségügy egyéb szakterületén gyógyító, nem konkrétan a dementiával foglalkozó szakemberek gyakran azt gondolják, hogy a dementia diagnosztizálása nehézkes és drága. Az ő számukra is nagy segítséget nyújthatnak az egyszerű szűrővizsgálatok, mint a Mini Mental Teszt.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.