Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás - Alapellátás-otthoni szakápolás -
Betegellátás és gondozás
Az alapellátás hazai fejlődése, felépítése, feladatai- Betegellátás és gondozás- Krónikus betegek ápolása otthon- Nemzetközi tapasztalatok- Otthoni szakápolás- Prevenció- Rehabilitáció

A decubitus megelőzése és kezelése
Nővér Praxis 2001;4(3):15-8.
A várható élettartam növekedésével egyre több az otthon ápolt, mozgásképtelen idős beteg, a szaporodó baleseteknek pedig egyre több túlélőjét képes az orvostudomány életben tartani. A legtöbbször a hetven évnél idősebbeken észlelhető felfekvés ezért egyre gyakoribbá vált.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A decubitusról
Nővér 1998;11(2):11-6.
A cikkben a szerző a széles irodalmi háttér és saját tapasztalatai alapján ismerteti a decubitus nemzetközi és - sajnos a hiányos ápolási dokumentációk miatt csupán feltételezett - hazai esetszámát (incidenciáját és prevalenciáját), valamint a kezelés súlyos költségeit. Megismerhetjük a különböző szerzői névvel jelölt (fő: Norton) rizikóskálák valós felmérési arányokat lehetővé tevő eredményeit, valamint a felmérés és kezelés irányelveinek és protokolljainak alapfogalmait, készítésük módszereit, személyi és tárgyi feltételeit.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Időskori sztomatológiai problémák
LAM 1999;9(7-8):524-529.
Számos belgyógyászati betegség és gyógyszer eredményezhet xerosiomiát, ennek révén fogágybetegséget, cariest. A parodontalis betegségek is növelhetik a gyökérfelszíni caries és a fogelvesztés veszélyét.
Összefoglaló közlemény
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.