Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Alap- és szakápolás - Alapellátás-otthoni szakápolás -
Otthoni szakápolás
Az alapellátás hazai fejlődése, felépítése, feladatai- Betegellátás és gondozás- Krónikus betegek ápolása otthon- Nemzetközi tapasztalatok- Otthoni szakápolás- Prevenció- Rehabilitáció

A lábszárfekély modern sebkezelése az otthonápolásban
Nővér 2002;15(5):24-6.
Magyarországon a lakosság megközelítőleg 2%-a szenved lábszárfekély betegségben. A krónikus sebek kezelése és gyógyulása hosszú ideig tart, az egészségügynek éppúgy megterhelést jelent, mint a betegnek és családjának.
Pályázat
Szemlézés
Otthoni ápolás az Amerikai Egyesült Államokban és világszerte
Gyermekgyógyászat 2000;(51):413-8.
Az egészségügyi ellátó rendszerek struktúrájának átalakítása számos országban, így Magyarországon is, napirenden szereplő kérdés. Az egészségügyi reformintézkedések jelentős hatást gyakorolnak, és új követelményeket támasztanak az ellátó rendszer minden területén, amely alól az ápolás sem képez kivételt.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A hemiparesisben szenvedő betegek ápolása és rehabilitációja az otthoni ellátásban
BMJ 1997;314:1329-32.
A féloldali bénulással otthonukban fekvő betegek életkilátásának egyik kulcsa, hogy milyen mértékben lehet betartani és betartatni a stroke-betegek fektetési és mobilizációs szabályait az otthoni környezetben, s ezzel megalapozni a további rehabilitációt.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Az egészségügyi miniszter 15/199. (VI.9.) EüM rendelete az otthoni szakápolási tevékenységről szóló 20/1996. (VII.26.) NM rendelet módosításáról
Nővér 1999;12(4):32-8.
Az otthoni szakápolás hazai bevezetése óta eltelt idő arra kényszeríttette a jogalkotókat, hogy a korábbi rendelkezéseket felülvizsgálva, a szakmai és érdekképviseleti szervezetek ajánlásainak figyelembevételével módosításokat hozzanak. Az olvasó elsősorban az otthoni szakápolás dokumentációs rendszerének változásairól, és a használatos dokumentumokról kap teljes képet.
Szerkesztőségi közlemény
Szemlézés
Otthoni betegápolás a főiskolai diplomásápoló-képzésben
Nővér 1999;12(3):25-6.
Sok érv szól amellett, hogy a jövőben mindinkább preferált szakmai terület legyen az otthoni szakápolás, az otthonápolás az egészségügyi ellátás és ápolás más formái között. Az oktatás feladat olyan ápolók elméleti és gyakorlati képzése, akik képesek lesznek ezeknek a követelményeknek magas szinten megfelelni.
Kongresszusi beszámoló
Szemlézés
A hemipareticus betegek ápolása és rehabilitációja az otthoni ellátásban
Nővér 1995;8(6):5-11.
A stroke (szélütés) miatt Magyarországon évente 30-40 ezer új betegre lehet számítani. Ma feltehetően körülbelül 200 ezer, agyi történésen átesett beteg él hazánkban. A stroke és közvetlen szövődményei a harmadik leggyakoribb halálokok a koszorúér-elzáródás, valamint a daganatos megbetegedések mellett csakúgy hazánkban, mint a fejlett államokban. A stroke-ban szenvedő betegek ápolása kiemelt szaktudást és figyelmet igényel.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Tapasztalatok és nehézségek az osteoporosisban szenvedő betegek otthoni ellátásában
Am J Ophthalmol 2000;130:483-9.
A csont és az ízület évtizedének első évében járunk. Az osteporosisban, korunk népbetegségében szenvedőket az intézményesített ellátási formákon kívül hatékonyan lehet gondozni az alapellátásban, illetve az otthoni szakápolás keretein belül is.
Eredeti közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.