Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Családorvostan - Családorvoslás -
Családorvoslás
Családorvoslás

Monogénes hipertóniaformák újonnan felismert molekuláris genetikai mechanizmusai
Magy Belorv Arch 2000;(53):123-9.
Az utóbbi években olyan öröklődő hipertóniaformákat ismertek fel, melyek különleges okuk miatt a szokványos módon nem kezelhetőek. Célszerű ismerni ezeket a terápia rezisztens esetek további vizsgálata céljából.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Coeliakia postpartum megjelenése
Magy Belorv Arch 2000:(53):93-7.
A gluténmentes diétát nem követő coeliakiás nőknél különösen megnő a betegség szövődményeinek kockázata. A megfelelő diéta bevezetésével a tünetek azonnali javulása volt megfigyelhető. Fontos az ilyen betegekben a csontsűrűség mérése, mert a későbbiekben várható annak csökkenése.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Akut porphyriához csatlakozó sensoros neuropathia vizsgálata
Magy Belorv Arch 2ooo: 53: 119-22.
Magyarországon először vizsgálták porphyriás betegekben neurométerrel a sensoros neuropathia fennállását, ami non-invazív eljárás, így a betegek jól tolerálják. A porphyriás betegek 83%-ban Milgamma alkalmazásával fájdalomcsillapítást sikerült elérni.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Hypercholesterinaemiás betegek szérumának paraoxonáz aktivitása és E-vitamin szintje
Magy Belorv Arch 2000;(53):115-7.
A paraoxonáz és az E-vitamin lassítják az arteriosclerosis progresszióját. A vizsgált betegekben azt találták, hogy az egészéges kontrollokhoz képest a belső antioxidáns, a paraoxonáz aktivitása kisebb, míg a külső (E-vitamin) szintje azonos.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Családorvosok és a hormonpótlás
Hippocrates 2001;3(5):320-5.
A szerzők a hormonhiányos állapot okát, következményeit és kezelési lehetőségeit foglalják össze, külön hangsúlyozva a nőgyógyász és a családorvos együttműködésének jelentőségét. A cikk mindenképpen jó kiindulópont, azonban a téma további szakirodalmi áttekintést igényel.
Rövid közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.