Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Családorvostan -
Definitív ellátást lehetővé tevő megbetegedések
A bőrbetegségek- Alsó légúti megbetegedések- Felső légúti megbetegedések- Fog- és szájbetegségek- Fül-orr-gégészet- Gyermekkori akut betegségek- Gyomor-bélhuzam akut betegségei- Húgyúti infekciók- Klasszikus fertőző betegségek és védőoltások- Rovarcsípések, allergia- Sérülések ellátása, kissebészeti ellátás- Sürgősségi ellátás- Szemészeti betegségek- Szülészet – Nőgyógyászat

Az ultrahang vizsgálat szerepe a herediter angioneuroticus oedema talaján fellépő akut hasi rohamok során képződött ascites diagnosztizálásában és nyomonkövetésében
Eur J Gastroenterol Hepatol (Magyar kiadás) 2001;13:1225-30
A szerzők herediter angioneuroticus oedema akut hasi rohamaiban 10 év alatt felgyülemlett tapasztalataikat ismertetik. A diagnózis felállításában, majd pedig a nyomonkövetésben, egyben verifikálva a felállított diagnózist, a hasi ultrahang vizsgálat központi szerepét hangsúlyozzák, mely a kórkép vezető tünetének, a tranziens ascitesnek demonstrálására leginkább alkalmas, ráadásul egyszerű és költséghatékony módszer.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Ileust okozó Meckel-diverticulum
Am J Gastroenterol 2001;96(12):3426-7.
A szerzők egy 31 éves férfi esetét ismertetik, akinél a Meckel-diverticulum adhéziója vékonybélileushoz vezetett.
Esetismertetés
Szemlézés
Az onychomycosis kezelése
Am Fam Physician 2001;63:663-72.
A cikk igényesen foglalja össze az onychomycosis formáit és kezelését. Ismerteti az elfogadott gyógyszerek és kezelési sémák mellett az új terápiás lehetőségeket is.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A nagycseplesz idiopathiás szegmentális infarktusa akut hasi szindróma hátterében: két eset bemutatása és irodalmi áttekintés
Hepatogastroenterology 2001;48(39):737-40.
A szerzők az akut hasi szindrómához vezető betegségek egyik ritka formáját, a nagycseplesz szegmentális infarktusát mutatják be két saját esetük ismertetésén és az idevágó irodalom áttekintésén keresztül.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Baktériumok okozta atípusos pneumóniák és laboratóriumi diagnosztikájuk lehetőségei
Háziorvos Továbbképző Szemle 1999;(Suppl 4):42-5.
A közösségben szerzett típusos pneumóniák mellett a legújabb tudományos kutatások eredményei alapján számos esetben kell atípusos bakteriális kórokozókkal számolni. A közlemény részletesen ismerteti az atípusos kórokozók okozta pneumoniák jelenleg elérhető diagnosztikus lehetőségeit.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Foglalkozással összefüggő asthma
Am Fam Physician 2001;64:1839-48.
A cikk a foglalkozással összefüggő asthma formáit tárgyalja, döntően azok definícióját, jellemzőit adja meg, míg a kezelésnek csak a speciális részeivel foglakozik. Az extrinsic asthmák közé sorolható allergiás foglakozási asthma mellett a foglakozás súlyosbította és az irritáns asthma leírásával, azok összehasonlításával, egy csoportba foglalásával egy gyakorlati szemléletmódot kapunk.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Az ultrahangvizsgálat szerepe a herediter angioneuroticus oedema talaján kialakuló akut hasi rohamok során képződött ascites diagnosztizálásában és nyomon követésében
Eur J Gastroenterol Hepatol (Magyar kiadás) 2001;13(10):1225-30.
A szerzők a herediter angioneuroticus oedema talaján kialakuló akut hasi rohamok kapcsán tíz év alatt felgyülemlett tapasztalataikat ismertetik. A diagnózis felállításában, majd pedig a nyomon követésben - bizonyítva egyúttal a felállított diagnózist - a hasi ultrahangvizsgálat központi szerepét hangsúlyozzák. A vizsgálat a kórkép vezető tünetének, a tranziens ascitesnek a kimutatására a legalkalmasabb, ráadásul egyszerű és költséghatékony módszer.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Otitis externa: a kezelés és a megelőzés hasznos útmutatója
Am Fam Physician 2001;63:927-36.
A szerző az otitis externa tüneteit, komplikációit, kezelését foglalja össze. Bár a szerző az anatómiával, a komplikációkkal részletesen foglakozik, a cikknek mégis a nem titkolt célja a kezelésben észlelt hiányosságok, azaz a lokális kezelés (a fül tisztítása és helyi antiszeptikumok alkalmazása) elhanyagolásának orvosolása volt.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Az akut hasi szindróma ritka oka: lépinfarktus
Hepatogastroenterology 2001;48(41):1333-6.
A szerzők az akut hasi szindrómához vezető betegségek egy ritka formáját, a lépinfarktust mutatják be négy saját esetük ismertetése kapcsán.
Esetismertetés
Szemlézés
Kisállatok és paraziták
Am Fam Physician 1997;56(7):1763-74
Egy kevéssé ismert, de főleg differenciáldiagnosztikai szempontból fontos témát dolgoz fel a szerző megfelelő részletességgel. Mivel ezek a betegségek döntően oligo-, vagy aszimptomatikusak, megmagyarázhatatlan panaszok esetén gondolni kell rájuk.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.