Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Gasztroenterológia -
A gyomor-bél rendszer megbetegedései
A gyomor-bél rendszer endoszkópos vizsgálata és terápiája- A gyomor-bél rendszer fejlődési rendellenességei- A gyomor-bél rendszer fertőzéses megbetegedései- A gyomor-bél rendszer gyógyszer indukálta károsodásai- A gyomor-bél rendszer keringési zavarai- A nyelőcső és a gyomor daganatos megbetegedései- A nyelőcső megbetegedései- Akut hasi megbetegedések- Az epehólyag és az epeutak betegségei- Az epeutak endoszkópos diagnosztikája és terápiája- Bél- és pancreas transzplantáció- Colorectalis daganatok- Helicobacter pylori- Idiopátiás gyulladásos bélbetegségek- Malabszorpciós szindrómák- Motilitási zavarok- Sav indukálta felső gastrointestinalis betegségek

Kapszula-endoscopia és enteroscopia első prospektív, kontrollált összehasonlítása krónikus gastrointestinalis vérzésben
Endoscopy 2002;34(9):685-89.
A szerzők a psuh enteroscopia és a capsula endoscopia diagnosztikus hatékonyságát hasonlítják össze olyan krónikus gastrointestinalis vérzésben szenvedő betegek esetében, akiknél az úgynevezett hagyományos diagnosztikus eszköztár nem vezetett eredményre. Az összehasonlítás eredményeként megállapítják, hogy a capsula endoscopia avizsgált betegcsoportban több beteg esetében igazolta a vérzésforrást, mint a push enteroscopia.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A primer biliaris cirrhosis kezelése
Minerva Gastroenterologica e Dietologica 2000;46(3):165-174.
A szerzők röviden ismertetik a primer biliaris cirrhosis klinikumát, patológiai és laboratóriumi eltéréseit, majd a kezeléssel kapcsolatos legfrissebb eredményeket.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A budesonid hatása collagen colitisben: egy kettős-vak, placebó kontrollált, szövettani vizsgálatok eredményein alapuló tanulmány
Gastroenterology 2002;122:20-25.
A szerzők elsőként végeztek placebo-kontrollált, kettős vak tanulmányt collagen coitisben szenvedő betegek budenosid kezelésével. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a budenosid mind a klinikai tüneteket, mind pedig a szövettani elváltozásokat csökkentette.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A nyelőcső motilitása gastrooesophagealis reflux betegségben a fundoplicatio előtt és utána: egy prospektív, randomizált, klinikai és manometriai vizsgálat
Gastroenterology 2001;121:5-14.
A szerzők a nyelőcső diszmotilitásnak a gastrooesophagealis reflux betegség (GERB) tüneteire, illetve a laparoscopos fundoplication átesett betegek klinikumára kifejtett hatását térképezték fel. Megállapításuk szerint a nyelőcső diszmotilitás nem képezi laparoscopos fundoplicatio indikációját.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A funkcionális emésztőrendszeri kórképek bővülő patofiziológiai modelljei
Gastroenterology 2002;122:2032-48.
A funkcionális emésztőrendszeri kórképek gyakorlati problémáit tárgyaló közlemények száma szinte végtelen. A gyakorló orvos által elrendelt korszerű gyógyszerekhatásmechanizmusának megértéséhez azonban nem kerülhető el a bonyolult patofiziológiai jelenségek legalább sematikus megismerése, amihez ez az összefoglaló remek segítséget kínál.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Bizonyos antitestek jelenéte immunológiailag homogén, de klinikailag eltérő csoportokba osztják a Crohn-betegséget
Gut 2000;47:487-96.
A szerzők különböző szerológiai markerek vizsgálatát végezték el Crohn betegségben szenvedőkön, és a kapott eredményeket igyekeztek a betegség prognosztikai jelzőjeként alkalmazni.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A cholestasist okozó autoimmun májbetegségek patogenezise
European Journal of Clinical Investigation 2001;(31): 64-71.
A szerzők a cholestatikus májbetegségekkel kapcsolatos legújabb adatokat foglalják össze.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Az irritábilis bél szindróma kezelése
Gastroenterology 2001;120: 652-668.
Az irritábilis bél szindróma a leggyakoribb gasztroenterológiai diagnózis, és egyben a háziorvosi gyakorlatban is az egyik leggyakoribb kórkép. Ez az összefoglaló hasznos útmutatással szolgál a betegség rendkívüli komplexitásának áttekintéséhez.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A nem-kardiális eredetű mellkasi fájdalom kritikus megközelítése: patofiziológia, diagnózis és kezelés
Am J Gastroenterol 2001;96:958-68.
A mellkasi fájdalom differenciál-diagnognisztikájának kiemelt jelentőségét az időfaktor és a markánsan különböző terápiás konzekvenciák adják. A szerzők az ismeretlen eredetű mellkasi fájdalom hátterének tisztázásához nyújtanak segítséget.
Szisztematikus áttekintés
Szemlézés
A botulinum toxin indikációja és hatékonysága az emésztőtraktus betegségeiben
Eur J Gastroenterol Hepatol 2001;13:603-9.
Az utóbbi években az A típusú botulinum toxint (BT) sikerrel alkalmazták a felső és alsó emésztőtraktus fokozott simaizom-tónusra visszavezethető betegségeiben.A szerzők összefoglalják a BT hatásmechanizmusát, indikációit, hatékonyságát és mellékhatásait.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.