Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Gasztroenterológia -
A máj betegségei
A máj és az epeutak daganatai- A májcirrhosis és szövődményei- Alkoholos májbetegségek- Autoimmun májbetegségek- Cryptogen májbetegségek- Gyógyszer indukálta hepatológiai kórképek- Májtranszplantáció- Metabolikus májbetegségek- Nem alkoholos steatohepatitis- Vírusos hepatitisek

A heveny májelégtelenség átmeneti kezelésének lehetőségei
Eur J Gastroenterol Hepatol 2002;14:195-203.
A dolgozat szerzői egyrészt ismertetik a manapság elérhető májhelyettesítő kezeléseket és azok veszélyeit, másrészt pedig áttekintik azokat a kutatási irányokat, melyek a jövőben megoldhatják a májhelyettesítő kezelésekkel kapcslatos, manapság még megoldatlan problémák egy részét.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A tumor necrosis faktor alfa promoter polimorfizmusának és az inzulin rezisztenciának vizsgálata nem-alkoholos zsírmáj betegségben
Gastroenterology 2002;122:274-80.
A szerzők nem-alkoholos zsírmáj betegségben szenvedő betegekben az inzulin rezisztenciát és a tumor necrosis alfa gén polimorfizmusát vizsgálták. Vizsgálati eredményeik alátámasztják a TNFA allél kóroki szerepét a fenti betegség, illetve az inzulin rezisztencia kialakulásában.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Kromoszóma rendellenességek kimutatása összehasonlító genomiális hibridizációval nem B vírus fertőzéshez kapcsolható hepatocelluláris carcinomákban
Cancer Genet Cytogenet 2001;127:49-52
A szerzők a hepatocellularis carcinoma hátterében álló kromoszoma-rendellenességek előfordulását tanulmányozták. A szerzők elsősorban a nem-B vírus eredetű carcinomák genetikai hátteréről kívántak új információkat beszerezni, a hepatocellularis carcinomák kialakulásában szerepet játszó patogenetikai okok felderítésében a közlemény számos új információt szolgáltat.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Rofecoxib okozta cholestaticus hepatitis: kezelés molekuláris adszorbens-recirkulációs rendszer (MARS) segítségével
J Hepatol 2002;37(Iss.3.):413-14.
A szerzők egy 52 éves nőbeteg esetét ismertetik, akinél a három hónapos rofecoxibkezelést után jelentkező icterus és pruritus hátterében nagy valószínűséggel gyógyszerindukált cholestaticus hepatitis alakult ki. MARS-kezeléssel gyors javulást lehetett elérni, így ezen eljárás feltehetően más gyógyszerindukált májkárosodás terápiájában is hasznos lehet.
Esetismertetés
Szemlézés
A nem alkoholos zsírmáj betegség
Diabetes 2001;50:1844-50.
A szerzők az inzulinérzékenységet vizsgálták nem alkoholos zsírmáj betegségben (NAFLD) szenvedő egyéneknél. A NALFD-betegek klinikai és laboratóriumi paraméterei, a normoglykaemia és a normális testsúly ellenére, a diabeteses és/vagy elhízott betegek adataival megegyező képet mutattak.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Nem-alkoholos steatohepatitis: az inzulin rezisztencia és a mitokondriális elváltozások kapcsolata
Gastroenterology 2001;120:1183-92.
A szerzők a zsírmáj és a NASH között fennálló funkcionális, illetve képalkotó vizsgálatokkal kimutatható különbségeket vizsgálták. Inzulin rezisztencia mindkét betegcsoportban kimutatható volt, de mitokondriális eltéréseket csak a NASH csoportban észleltek.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Primer szklerotizáló cholangitis és autoimmun hepatitis overlap szindrómája
Eur J Gastroenterol Hepatol 2001;13:203-6
A szerzők egy 46 éves nő esetét ismertetik, akinél többszöri májbiopszia és a betegség többparaméteres, szoros nyomon követése vezetett el az alapbetegségek diagnosztizálásához. Ez az eset két viszonylag ritka kórkép még ritkább társulását szemlélteti.
Esetismertetés
Szemlézés
A virologiai laboratórium szerepe a hepatitis C vírus fertőzés kezelésében
J Clin Virol 2002;25:3-13.
Ebben az összefoglaló tanulmányban a szerző összegezi a Hepatitis C-vírus fertőzéshez kapcsolódó diagnosztikai feladatokat. A szerző ismerteti az összes Hepatitis C vírus detektálási módszereket illetve ezek jelentőségét a fertőzés kimutatásában, a beteg nyomonkövetésében illetve a terápia hatékonyságának ellenörzésében.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Nem alkoholos steatohepatitis
Gastroenterology 2001;121:710-23.
A szerző minden téren alapos összefoglalást ad erről a gyakori, potenciálisan végállapotú májbetegséghez vezető kórképről.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
Mesterséges májtámogatás heveny májelégtelenség esetén
Eur J Gastroenterol Hepatol (Magyar kiadás) 2001;(V.évf.1.szám):9-13.
Az akut májelégtelenségben szenvedő betegek kezelésére felhasználható mesterséges, biológiai májtámogató rendszerek révén lehetőség nyílik a májtranszplantációra váró betegek túlélésének javítására. Napjainkban háromféle eljárás áll kipróbálás alatt, s ha be is bizonyosodik, hogy javítják az akut májelégtelenség prognózisát, számos biztonsági problémát kell megoldani.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.