Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek - Gasztroenterológia -
A hasnyálmirigy betegségei
A hasnyálmirigy daganatos betegségei- A hasnyálmirigy gyulladásos megbetegedései- Maldigestiós szindrómák

Octreotid kezelés súlyos akut hasnyálmirigy gyulladásban
Dig Dis Sci 2000;(45):2247-51.
A szerzők octreotid kezelés hatékonyságát vizsgálták súlyos akut pancreatitisben szenvedő betegek esetében. A somatostatin alanóggal kezelt betegek esetében kevesebb sepsis és ARDS fordult elő, illetve kétharmadára csökkent a kórházi kezelés ideje is.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Súlyos malnutritioval társuló vékonybél intussusceptio és barna bél szindróma
Am J Gastroenterol 1996;91(7):1450-52.
A szerzők egy súlyosan alultáplált fiatal férfi esetét mutatják be. A beteg hospitalizációja és ellátása során egy igen ritka kórképre derült fény.
Esetismertetés
Szemlézés
Schwachman-szindróma: exokrin pancreasdiszfunkció és változó fenotípus-expresszió
Gastroenterology 1996;111:1593-1602.
A szerzők 25 Schwachman-szindrómás (SS) beteg dokumentációját dolgozták fel. A vizsgált betegcsoport mindegyikénél kimutatható volt a csökkent pancreasfunkció, amely a szerzők megfigyelése szerint az életkor előrehaladtával javuló tendenciát mutatott.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A faecalis elasztáz 1 vizsgálat diagnosztikus pontossága pancreas-eredetű maldigestio és vékonybél-eredetű malabsorptio esetén
Dig Dis Sci 2001;46(6):1335-42
A szerzők két noninvazív pancreasfunkciós tesztet hasonlítottak össze. Eredményeik szerint a faecalis elasztáz 1 vizsgálat kiválóan alkalmas mind a cystás fibrosis szűrésére, mind a pancreasbetegségekhez csatlakozó maldigestio és a vékonybél-eredetű malabsorptio elkülönítésére.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az enyhe és mérsékelt exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség vizsgálatában használt két noninvazív teszt összehasonlítása
Am J Gastroenterol 1995;90(9):1383-93.
A szerzők a pancreasfunkció megítélésére használt két noninvazív teszt összehasonlító vizsgálatáról számolnak be.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés
A hormonálisan inaktív hasnyálmirigy szigetsejtes daganatok kezelése
World J Surg 2000;(24):1418-24.
A szerzők hormonálisan inaktív hasnyálmirigy szigetsejt eredetű daganatos betegségben szenvedők klinikai adatait dolgozták fel. A diagnózis részben szövettani, részben hormonbvizsgálatok eredményein nyugszik. Az ilyen betegség kezelése elsősorban sebészi, a konzervatív kezelés alapja pedig a somatostatin, illetve újabban az interferon.
Eredeti közlemény
Szemlézés
A rekurrens vagy krónikus pancreatitis-szel a cysticus fibrosis gén mutációi összfüggésbe hozhatók, de a kationos tripszinogén gén nem
Am J Gastroenterol 2000;95:2061-67.
A szerzők a cysticus fibrosis transzmembrán konduktancia regulátor gén és a kationos tripszinogén gén mutációit vizsgálták idiopathias krónikus pancreatitisben. A szerzők konklúziója szerint a betegség kialakulásában a két gén közül csak a cysticus fibrosis gén mutációnak lehet szerepe.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Kóros exokrin pancreasfunkció és ductalis morfológia epeköves betegeknél
Dig Dis Sci 2001;46(3):536-9.
Az epekövesség akut pancreatitis kialakulásában betöltött szerepe jól ismert. A szerzők azt vizsgálták, hogy az epekövesség patogenetikai szerepet játszik-e a krónikus pancreatitis kialakulásában is.
Eredeti közlemény
Szemlézés
13C izotóppal dúsított tojásfehérjével végzett kilégzési teszt: a vékonybélben uralkodó pancreastripszin-aktivitás noninvazív vizsgálati módszere
Gut 2000;46:52-57.
A szerzők a 13C izotóppal dúsított tojásfehérjével végzett noninvazív pancreasfunkciós teszttel nyert tapasztalataikról számolnak be. Eredményeik szerint ez a vizsgálat alkalmas a pancreasbetegek exokrin kapacitásának a felmérésére.
Eredeti közlemény
Szemlézés
Az exokrin hasnyálmirigy-elégtelenséghez társuló maldigestio: az emésztőszervi patofiziológiai ismeretek és az enzimkészítmények tulajdonságainak figyelembevétele az oki és az egyénre szabott kezelésben
Am J Gastroenterol 1995;90(9):1383-93
A szerzők rendkívül széleskörű, mégis praktikus összefoglalást adnak e nagy tömegeket érintő, mégis mostohán kezelt betegségcsoport elméleti és gyakorlati vonatkozásairól.
Összefoglaló közlemény
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.