Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Ajánlási listák
Nagy dózisú intravénás szteroid Behcet-kórban jelentkező súlyos hátsó uveitis kezelésére
E Toker, H Kazokoglu, N Acar
High dose intravenous steroid therapy for severe posterior segment uveitis in Behcet's disease
Br J Ophthalmol 2002;86(5):521-3.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Czumbel Norbert
CÉLKITŰZÉS
A Behcet-kórban jelentkező súlyos hátsó uveitises rohamok kezelésére használt nagy dózisú intravénás szteroidkezelés biztonságosságának és hatékonyságának vizsgálata.

MÓDSZEREK
Hátsó uveitis miatt öt Behcet-kóros beteget nagy dózisú intravénás szteroiddal kezeltek. Két betegnek vasculitise, egy betegnek papillitise, két betegnek retinitise volt; négy betegnek vitritise is volt.

EREDMÉNYEK
A kezelés alatt szisztémás mellékhatásokat nem észleltek. Minden betegben csökkent az intraocularis gyulladás és javult a látásélesség a kezelés megkezdésétől számított 7 (1–15) nap alatt. A nyomon követés alatt 3 betegben észlelték a gyulladás fellángolását.

KÖVETKEZTETÉS
A nagy dózisú intravénás szteroidkezelés hatásosnak bizonyult a Behcet-kórban jelentkező súlyos, látást veszélyeztető akut hátsó uveitis kezelésére. Rövid idő alatt a látásélesség is javulást mutatott.

KOMMENTÁR
A Behcet-kórban jelentkező, kezelés nélkül súlyos látásromláshoz vezető legfontosabb hátsó segmentum elváltozás a retinitis és a retinális vasculitis. A nagy dózisú intravénás szteroidkezelést sikerrel alkalmazzák opticus neuritis, Vogt–Koyanagi–Harada-betegség és egyéb súlyos gyulladásos betegségek kezelésére. A nagy dózisú szteroidkezelés 1 g methylprednisolon 1 óra alatti infúziós beadásából állt, összesen három napig. Az intravénás szteroidot orális methylprednisolon adása követi 1 mg/kg/nap adagban, melyet fokozatosan csökkenteni kell. Az orális szteroidkezelést azután lehet felfüggeszteni, vagy (szükség esetén) 10 mg/kg/nap fenntartó adagban folytatni lehet.

Irodalmi hivatkozások száma: 16
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 0

Kulcsszavak: Behcet-kór , szteroid , uveitis

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A csarnokvíz nitrogén-oxid szintje Behcet-kóros betegekben
A Behcet-kóros betegekben a csarnokvíz nitrogén-oxid szintje emelkedett.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.