Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Ajánlási listák
A sokarcú Staphylococcus aureus-fertőzés
JJ Weems Jr.
The many faces of Staphylococcus aureus infection
Orvostovábbképző Szemle 2002;9(1):67-74.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Urbán Edit
A Staphylococcus aureus a modern orvoslásban az egyik első számú kórokozóvá lépett elő. A közleményben a szerző a S. aureus-fertőzések leggyakoribb, sokszor életveszélyes szövődményeit mutatja be, kiemelve a kóroki tényezőket, a fontosabb klinikai tüneteket és a lehetséges terápiát.

BACTERIAEMIA
Az életveszélyes S. aureus-fertőzések leggyakoribb formája, halálozási aránya 30% körül mozog. Az utóbbi években megnőtt az incidenciája ennek a fertőzésnek, elsősorban az intravascularis eszközök használata miatt. A S. aureus-bacteriaemia közös jellegzetessége egy sor kórképnek, a szövődménymentes bacteriaemiától az állandó endovascularis fertőzésig. A hosszan tartó antibiotikumkezelés miatt nagyon fontos a szövődményes S. aureus-bacteriaemiás betegek azonosítása (a góc sebészi eltávolítására is szükség lehet). Az ebben a kórképben szenvedő betegeknél rendkívül fontos a korrekt, mindenre kiterjedő anamnézis. Az anamnézis felvétele, a fizikális vizsgálat, a képalkotó eljárások igénybe vétele után rendkívül fontos a laboratóriumi vizsgálatok elrendelése. Az antibiotikumkezelés megkezdése után 72 óra múlva újabb hemokultúrát kell venni, mert a perzisztáló bacteriaemia a szövődmények fokozott kockázatával jár együtt.

ENDOCARDITIS
A S. aureus nagy affinitást mutat az endothelium iránt. A S. aureus-bacteriaemiák 60%-ához társul endocarditis vagy egyéb állandó endovascularis fertőzési góc. A S. aureus a bakteriális endocarditisek növekvő hányadában szerepel kórokozóként, prevalenciája kb. 30%-os. A kórkép két jól elkülöníthető formában jelentkezhet: jobb, illetve bal oldali endocarditis formájában. A S. aureus nagyobb virulenciája és destruktivitása miatt S. aureus-endocarditisben gyakrabban van szükség korai billentyűpótlásra, mint egyéb infektív endocarditisek esetén.

SEPSIS SZINDRÓMA
Régebben ezt a kórképet elsősorban Gram-negatív baktériumok okozták, az utóbbi években azonban az intenzív osztályokon kialakuló súlyos sepsisek, szeptikus sokk szindrómák 50%-ának hátterében Gram-pozitív kórokozót találtak. A S. aureus enterotoxinjairól kiderült, hogy szuperantigének, robbanásszerű proliferációra késztethetnek egyes T-sejt-alcsoportokat, ami szisztémás gyulladásos válaszreakcióhoz vezet.

PNEUMONIA
Azon ritka esetekben, amikor valódi, közösségben szerzett S. aureus-pneumoniával állunk szemben, a kórkép gyakran fulmináns lefolyású, kétoldali infiltrátummal, leukocytosissal és a sepsis szisztémás tüneteivel társul. A S. aureus-pneumonia gyakrabban fordul elő nosocomialis pneumoniaként, de rendkívül nehéz a kolonizáció és a fertőzés elkülönítése.
Spinalis epiduralis tályog: Ritka kórkép, súlyossága az anatómiai helyzetből következik. Az epiduralis tályogok 63%-ánál a S. aureus a kórokozó. Fő tünetei a láz és a lokalizálható hátfájás, amely típusosan fokális és súlyos.

MENINGITIS
A S. aureus-meningitis meglehetősen ritka, a bakteriális meningitisek mindössze 1–9%-a. A fertőzés kétféle helyzetben alakulhat ki: a hematogén forma fulmináns disszeminált fertőzés esetén alakul ki, másrészt idegsebészeti beavatkozások után alakulhat ki S. aureus-meningitis. Ilyenkor a fertőzés rendszerint idegentesttel áll összefüggésben.

SZÍVMŰTÉTEKHEZ TÁRSULÓ FERTŐZÉSEK
A mediastinitis és a lokalizált intrathoracalis fertőzések, az empyema és a purulens pericarditis leggyakoribb kórokozója a S. aureus. A fertőzések kezeléséhez leggyakrabban debridement és a sebszélek plasztikai zárása szükséges.

KOMMENTÁR
A Staphylococcus aureus által okozott súlyos fertőzések gyakorisága, különösen a véráram fertőzésével járó állapotoké, rohamosan nő. A súlyos S. aureus-fertőzések klinikai jellemzőivel és a terápiás lehetőségekkel minden orvosnak tisztában kell lennie. Ezért fontosnak tartom a nemcsak a közleményt, hanem az Orvostovábbképző Szemle e témához kapcsolódó sorozatát minden gyakorló klinikus számára összefoglaló jellegük és mindenre kiterjedő tájékoztatásuk miatt.


Irodalmi hivatkozások száma: 12

Ábrák száma: 4

Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.