Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Ajánlási listák
A funkcionális emésztőrendszeri kórképek bővülő patofiziológiai modelljei
E Mayer, S M Collins
Gastroenterology 2002;122:2032-48.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
Ellentétben az emésztőrendszer többi betegségével, a tápcsatorna funkcionális kórképeit a tünetekre épülő kritériumrendszerek, és nem biológiai paraméterek segítségével diagnosztizáljuk. Egybehangzó állatkísérleti eredmények szerint, a homeostasis exteroceptiv (pszichoszociális: pl. poszttraumás stressz szindróma) és interoceptiv (szöveti sérülés, gyulladás, infectio) zavarai mind a központi, mind az enterális idegrendszerben kóros neuroimmun válaszokat váltanak ki. Ez a felfokozott válaszkészség motilitási és permeabilitási zavarokhoz, visceralis hypersensitivitashoz vezet, melyek együttesen alakítják ki pl. az irritábilis bél szindróma tünetegyüttesét. Ezen elméleti eredmények megfelelően magyarázzák az epidemiológiai vizsgálatok során megismert tendenciákat. Szintén kísérleti modellekből ismert, hogy centrális vagy perifériás támadásponton végzett triggereléssel felnőttkorban átmeneti, a neonatologiai szakban viszont tartós enterális funkciózavarokat lehet előidézni. A továbblépést a transzgén, illetve knockout állatokon végzett célzott terápiás kísérletek hozhatják.

KOMMENTÁR
A gyakorlóorvostól kissé távol esik a patofiziológiai fogalmakkal és kísérletekkel telített összefoglaló. Ugyanakkor hiánypótló mű, mivel a funkcionális emésztőrendszeri betegségekről szóló gyakorlati közlemények per tangentem pontosan ezekre a mechanizmusokra utalnak. Az irritábilis bél szindróma már forgalomban lévő, illetve a következő néhány évben piacra kerülő gyógyszereinek hatásmechanizmusa nem érthető meg a fenti ismertek áttekintése nélkül.

Irodalmi hivatkozások száma: 166
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 2

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.