Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Ajánlási listák
Hallucinogén gombák a német piacon - egyszerű módszer a meghatározásra és azonositásra
F Musshoff, B Medea, J Beike
Forensic Sci Int 2000;113:389-395.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Dr. Rákóczy Ilona
A 'mágikus gombák' hallucinogén komponense a psilocybin és a psilocin. Egyre növekvő igény mutatkozott a német piacokon lefoglalt anyagok vizsgálatára, ezért a szerzők egy módszert dolgoztak ki, a psilocybin és a psilocin meghatározására, azonositására. A vizsgálatokat morfológiai, mikroszkópos, mikrokémiai és toxikológiai módszerrel végezték el. Harminchét mintát vizsgáltak, melyek száritott anyagok voltak. A makroszkópos vizsgálat nagyon nehéz volt, mivel sok esetben a vizsgálandó anyag porszerű volt. Mikroszkóppal a gomba részeit azonositották, majd Melzer és Ehrlich reagensekkel a szinreakciókat észlelték. A hatóanyagok végső azonositását és mennyiségi meghatározását folyadék-kromatográfiás módszerrel végezték el.A hatóanyag tartalom a tárolás során csökkent. A frissen szedett gomba hatóanyag tartalmát megőrzi, ha szedés után hamarosan mézbe helyezik. A hallucinogén gombákat frissen vagy száritott formában fogyasztják, italba, ételbe keverve. A tünetek a fogyasztást követően 5-40 percen belül jelentkeznek és több órán keresztül fenn állnak. A hallucinogén hatást az LSD hatásához hasonlitják. Németországban a gombák termesztését, valamint a gomba vagy a spóra tartását 1998 óta a törvény korlátozza.

KOMMENTÁR
Napjainkban egyre gyakrabban válik szükségessé különböző anyagok vizsgálata,amire az adott laboratórium nincs felkészülve. A hallucinogén gombák azonositására, a hatóanyag meghatározására dolgoztak ki a szerzők egy egyszerű módszert.

Irodalmi hivatkozások száma: 9
Ábrák száma: 5
Táblázatok száma: 2

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.