Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Derékfájás, hátfájás, gerincműtét, csípőprotézis
J Cataract Refract Surg 2000;26:832-7.

Mozgásszervi betegségek fő oka a két lábon járás

A két lábon járás egészen más biomechanikát követel, mint a négy lábon járás. Az újszülöttnek, amikor megszületik, teljesen egyenes a gerince, és ez nem jó. Ahhoz, hogy kialakuljanak a görbületek – a nyaki, deréktáji homorulat, a háti, kereszttáji domborulat, a kereszttájon egy kettős S-alak, amely rugózik –, ahhoz bizony a gyermeknek járnia kell, méghozzá elég sokat. Néhány éves korára fognak ezek a görbületek igazán kialakulni. Ahhoz, hogy ezek a görbületek jól alakuljanak ki abban, nagyon nagy szerepe van a szülőnek, az óvodának, iskolának a rendszeres testmozgásra szoktatásban. De arra is oda kell figyelni, hogy a gyerek olyan széken üljön, ahonnan leér a lába. Ha lóg, harangozik a lába, akkor csak görbült háttal tud ülni. A tv-t jó, ha hasonfekve nézi, ez erősíti a hátizmait.

Derékfájás

Húszéves korunktól a porckorongjaink lelapulnak. A csigolyák nemcsak porckoronggal vannak összefogva, hanem hátul kis ízületekkel is, ha a porckorong lelapul, mert vizet veszít, akkor ezek a kis ízületek instabilak lesznek , mint egy bicsaklós boka. Azelőtt, mikor még többet mozogtunk, ezt izomzattal, kis manipulációkkal pótolni tudtuk. A hétköznapi derékfájást ez a kis bicsaklás okozza. Ilyenkor a fájdalmat azonnal és hatásosan csökkenteni kell. Két-három nap alatt nagyon eredményesen csökkenthető a fájdalom, és ennyi idő alatt a betegnek fel kell kelnie az ágyból – akkor is, ha ideggyulladásos fájdalma van –, és akkor a betegek kilencvenöt százaléka pár héten belül meggyógyul.

Az első napokban azonban valóban fontos az ágynyugalom. Ugyanis álló helyzetben a csigolyák körüli izmokban rendkívül nagy erők ébrednek. A gerinc biomechanikája olyan, hogy például, ha valaki egy száz kilogrammos súlyt fölemel, akkor a gerincében tizennégyezer Newton, vagy ezernégyszáz kilopondnyi erő ébred. Vagyis egy-két kilogrammot fölemelve, a gerinc körüli izomzatban jelentős erők keletkeznek, ami a gerinc porckorongjának a további összenyomásához és a fájdalom fokozásához vezet. A görcsös izom-összehúzódás provokálja a fájdalmat. Ezt akkor lehet megszüntetni, ha a beteg lefekszik, és megpróbál nyugodtan maradni. Puha ágyban a fájdalom fokozódik, igazi stabilitást csak egy kemény ágy nyújt, de az ágy mellé, a padlóra is megágyazhatunk.

Van tompa, idegesítő, görcsös fájdalom. Van éles, hasogató, fogfájásra emlékeztető, ideggyulladásos fájdalom. Az orvos számára az a nagy feladat, hogy a mindennapi derékfájás esetei közül kiszűrje azokat, amelyek mögött súlyos betegség van, daganat, bakteriális gyulladás vagy más kórelváltozás, amely aztán idegsérüléshez, gerincvelő-sérüléshez vezethet.

Gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök

A mechanikus eredetű derékfájásnál, amilyenek a derékfájások többsége nem kell gyulladáscsökkentőket használni, egyszerűbb vagy erősebb fájdalomcsillapítók is megteszik, és aztán a megelőzése tornával és mozgással.

Nagyon gyakori hiba, hogy az idült mozgásszervi fájdalmaknál felírják a szteroid tartalmú gyógyszereket, és a beteg nem megy vissza az orvosához. Előfordul, hogy három-négy hónap után vagy egy-két év után látja csak orvos, és még mindig ugyanazt a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert szedi. Ez nagyon súlyos mellékhatásokhoz vezethet. Csak rövid szakaszokban szabad ezeket a szereket használni, mert a hatása is változhat, a mellékhatásai előtérbe kerülhetnek.

A csontritkulásban szenvedőknél a fűző segítséget nyújt a fájdalom csillapításában. De nem volna jó nagyon tartósan használni a fűzőt, jobb, ha az izmok tartják a gerincet, még ha összeroppant a csigolya, akkor is, mert a fűző támaszt ugyan és csillapítja a fájdalmat is, de azzal a veszéllyel jár, hogy még a maradék izmok is elgyengülnek, elsorvadnak.

Műtétek

Nagyon ritkán kell előkapni a kést. A sebész a porckorongsérv-műtéttel tulajdonképpen lehetőséget ad a gyógyulásra, magát a bajt – ami a porckorongnak az elhasználódásához, tönkremeneteléhez vezetett – azt nem oldja meg, és további sérvek alakulhatnak ki. Ma már pontosan ki lehet mutatni az anatómiai elváltozásokat, tudni lehet, hogy valakinek porckorongsérve vagy kitüremkedése van, de ez nem azt jelenti, hogy fájdalmai is vannak. Nagyon sok embernek van porckorongsérve, és nem is tud erről.

Bizonyos kritériumai vannak a sebészi beavatkozásnak. Abban az esetben, ha izombénulások lépnek föl, ha a végbéltájék érzéketlenné válik, ha a székletet, vizeletet nem tudja tartani a beteg, ezek – szerencsére az eseteknek csak egy nagyon kis töredékében fordulnak elő – egyértelműen szükségessé teszik az azonnali műtétet.

A mozgásszervi betegségeknél a műtét eldöntése mindig az orvos és betege közötti konszenzus eredménye. Az orvosnak nemcsak a röntgenfelvételt kell mérlegelni, hanem azt is, hogy a betegnek milyen a személyisége, milyen az életvitele, mennyit mozog.

Együttesen kell kezelni a panaszok súlyosságát, a mozgáskorlátozottság mértékét,

a későbbi a műtét esélyeit, és várni kell a műtéttel, ha a konzervatív kezeléssel jó eredmény érhető el.

A gerincműtétek után általában egy hét, tíz nap után már fájdalommentesen tud a betegek 95 százaléka közlekedni. Előfordul azonban az eseteknek talán fél százalékában korai vagy akár későbbi gyulladásos szövődmény.

Protézisek

Kétféle protézis létezik: a cementes és a cement nélküli. Az, hogy milyen protézist használnak a műtétnél, azt elsősorban a beteg csontozata, csontállománya, illetve a helyi szokások szabják meg. A protézis ára attól különböző, hogy milyen a megmunkálása, a felületi kiképzése. A nagyon drága, cement nélküli protézisek felületi kiképzése nagyon költséges módszerrel történik: vákuumban, nagy melegben, gyakorlatilag plazmafúvással visznek rá fémszemcséket, és érdesítik fel a protézis felszínét. Ez azért kell, hogy a környező csont rá tudjon nőni a protézisre. De nem lehet minden betegnél ezt használni. Azoknál a betegeknél, akiknél priméren nem érhető el stabilitás, mert annyira deformált a csípő, a csont vagy olyan rossz a csont állománya – például nagyon porotikus vagy nagyon puha, mállékony csontállományú betegnél inkább cementezzük a protézist, és ezzel rögtön stabilitás érhető el. Az ilyen esetekben az olcsóbb protézis lényegesen jobb, mint hogyha egy drágább. Magyarországon mind a két fajtát teljes értékben támogatja a társadalombiztosítás, tehát gyakorlatilag csak orvosi szempontok alapján ítélhető meg, hogy milyen protézisra van szüksége a betegnek.

A veleszületett csípőficamos betegeknél gyakran nagyon fejletlen a vápa, és ilyenkor protézist ültetünk be, de a beültetett művi vápa fedetlen. A saját vápa csontozata nem elég ahhoz, hogy fedje a művi vápát. Ilyenkor a beteg csontjából egy darabot két csavarral rögzítünk és kialakítjuk, fölépítjük a beteg nem létező vápáját, hogy jó fedés, jó terhelés alá kerüljön a művi vápa.

Korábban azt volt az álláspont, hogy hatvanéves kor alatt lehetőleg ne ültessünk be protézist, tehát a protézisek kihordási ideje essen egybe lehetőleg a beteg várható élettartamával. Ez a szemlélet megváltozott, ha szükséges fiatal betegeknél is történik protézis-beültetés. Elsősorban a protézisek jobb minősége, a protézisek hosszabb élettartalma következtében, másodsorban megváltozott az orvosi gondolkodás e tekintetben. Tény, hogy többször kell cserélni, de az elmúlt tíz-húsz év alatt jelentős tapasztalat gyűlt össze a cserékkel kapcsolatban is. A protéziscsere-műtéteknek nem rosszak az eredményei.

Az eseteknek olyan elenyésző hányadában fordul elő, hogy a beteg tolószékbe kerül, hogy semmi nem indokolja, hogy fiatalkorban lévő betegeknél ne építsünk be protézist.

A protéziseltávolítás leggyakoribb oka, hogy gyulladás alakul ki vagy a műtét után vagy későbbiek, vagy elfogy a csont a protézis körül. A kopástermékek csontfelszívódást okozhatnak. A kopástermék-betegséggel külön tudományág foglalkozik. Több millió protézist építenek be évente a világon, tehát a protézis, hiába slágerműtét az ortopédiában, azért egyre jobb és jobb típusok kifejlesztésére van szükség. A kopástermékekkel sok baj van: olyan szövetképződést okoz a protézis környezetében, amelynek végeredménye, hogy különböző enzimek szabadulnak föl, és a környező csont lebomlik, helyét kötőszövet tölti ki. Ha annyira elfogy a csont, hogy nem tudunk újabb protézist beültetni, akkor el kell távolítani a protézist, és a beteg ilyenkor protézis nélkül kell hogy létezzen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a beteg csak tolószékkel tud közlekedni – járókerettel járóképesek maradnak.

Természetgyógyászat

A természetgyógyászatnak rendkívül széles a skálája. Minden esetben konkrétan meg kell vizsgálni, hogy kiegészítő kezelésként vagy önálló kezelésként szóba jöhet-e az egyéb orvosi tevékenységek mellett. A manuálterápia, amit köznapi nyelven csontkovácsnak hívnak, végül is egyes esetekben hasznos. Lényege, hogy bizonyos speciális műfogásokkal, kisízületben kialakuló blokádokat, fájdalmat oldanak. A manuálterepauta képzést igényel: azt kell tudnia a kezelést végzőnek, hogy mikor eredményes az ilyen beavatkozás. Ha a manuálterápiát olyan ember végzi, aki tisztában van a kórkép jellegével, tüneteivel, akkor van létjogosultsága a reumatológusok, az ortopéd szakorvosok és az idegsebészek mellett.

Kossuth Rádió, Hangos recept, 2001. 01. 16.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Hátfájás: az enyhe kellemetlenségtől az őrjítő kínig…
A hátfájásról bármennyire kellemetlen, kínzó legyen is, tudni kell, hogy önmagában nem betegség, „csupán” tünet. Aki szenved miatta, az pontosan megtapasztalja, hogy a hátfájásnak az enyhe kellemetlenségtől a gyötrő fájdalmon át a munkaképtelenné tételig különböző stációi vannak.

Telefondoktor és a számítógép
Az e heti Telefondoktor szolgáltatás – 317-2111 – a számítógép ártalmaival foglalkozik. Mindenekelott a képernyo elott való ülés ártalmait tárgyalja. Egyebek között arra hívja fel a figyelmet a népszeru, 24 órás információt nyújtó „doktor”, hogy a túl sok ideig tartó monitor elotti munka, elsosorban a mozgásszerveket teszi tönkre.

Fájdalomcsillapítás daganatos betegeknél
A daganatos betegek nagy része nem kapja meg a megfelelő fájdalomcsillapítást. Ennek - dr. Moskovics Katalin, a Szent Imre Kórház osztályvezetője szerint - gyakran maga a beteg az oka, de sok esetben a családtagok, és nem utolsó sorban pedig az egészségügy. E fájdalomcsillapítók többsége száz százalékos társadalombiztosítási támogatottságot kap. A fájdalomcsillapító tapasz támogatottságával kapcsolatban most készültek el a szakmai javaslatok, várhatóan júliustól már az új szabályozás szerint juthatnak hozzá a betegek - mondta Kelemen Attiláné, az OEP megbízott főosztályvezetője.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.