Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Gyógyító ételek, italok

A csonthéjasok - például a dió, a mogyoró - rendszeres, havi többszöri fogyasztásával (naponta együnk meg pár szemet) a legújabb táplálkozástudományi vizsgálatok tanúsága szerint csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mivel a bennük lévő esszenciális zsírsavak és az erek falát védő vitaminok találhatók ezekben az olajos magvakban.

A napi fél- egy pohár vörösbor (maximum napi 1dl.) fogyasztása véd a sejtkárosító szabad- gyökök ellen, s mivel antioxidáns hatású, gátolja az érelmeszesedés kialakulását. Az alkoholok zsíroldó hatása ugyancsak közrejátszhat az erek védelmében, míg a szőlőben lévő rezveratrol nevű anyag, gombásodásgátló, ugyancsak hasznos a szervezet számára. A vörösborban található quercetin rákellenes hatása ma már bizonyított (ez az anyag található például a brokkoliban, a sütőtökben, a vöröshagymában is).

A vörös- és fokhagyma kéntartalmú vegyületeiknek köszönhetik vírus- és gombaölő hatásukat. A fokhagyma magas acetil- és szalicilsav-tartalma miatt gátolja a vér alvadását, hígítja a vért, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is. Egyes kutatások szerint egyes hagymafélék - póré, snidling - rendszeres fogyasztása csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Az érzékeny gyomrúak számára ma már léteznek fokhagyma és vöröshagyma-kivonatot tartalmazó készítmények, amelyek hatóanyagai azonosak e fűszernövényekével.

A paradicsomban található lycopin, sejtvédő anyag, amely a béta-karotinnál is erélyesebb antioxidáns, ezért véd a gyulladásos, a daganatos, a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

A szójából készült termékek gyomordagant-megelőző hatása, a szója genisztein-tartalmának köszönhető.

Az Ázsiából származó és ma már nálunk is népszerű zöld tea csökkenti a az UV-sugarak által előidézhető bőrrák kockázatát, s a benne lévő, epiganokatechin nevű vegyületnek köszönhetően segíthet a tüdő- és gyomorrák megelőzésében is.

A brokkoliban lévő nagy mennyiségű magnézium és a klorofillok és karotinoidok a sejtvédelemben játszanak fontos szerepet, ezért gyakori fogyasztásuk segíthet az immunrendszer erősítésében.
A felénk kevéssé ismert és fogyasztott articsóka javítja az emésztést, csökkenti az érelmeszesedés kockázata, epehajtó és koleszterin-csökkentő hatású.

Az ananászban található enzimek (például a bromelain) nemcsak emésztésre hatnak jól, hanem az anyagcserét is harmonizálják, ezért a friss ananász levének, húsának fogyasztása jól egészíti ki a fogyókúrázók étrendjét. Az ananász gyulladáscsökkentő, ödéma-gátló és váralvadás csökkentő, daganatmegelőző hatása is közismert a táplálkozástudománnyal foglalkozó előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A vörösbor jótékony hatása
A lesesteri egyetem kutatói egy új rákmegelőző szer vizsgálatába kezdtek. Régi tény, hogy a dél-európai országokban sokkal kevesebb a keringési rendellenesség, és ezt sokan a vörösbor-fogyasztásnak tulajdonítják.

A két nem küzdelme 2002.04.26.
A fejlett országok egészségügyi rendszereiben felismerték, hogy noha a nőket a férfiaktól eltérő biológiai és pszichológiai tulajdonságok jellemzik ám az eltérések egészségre gyakorolt hatásaival eleddig nem foglalkoztak megfelelően.

A csecsemő – és gyermekkori tápanyag-felszívódási zavarokról
A gyomor- és a belek normális működése különösen fontos a csecsemő- és kisgyermekkorban, amikor az elhasznált energiát is pótolni kell és a fejlődős szervezet építőanyag- és energiaszükségletét is biztosítani kell.

Az Egészséges Nemzetért
Az elmúlt két évtized népegészségügyi vesztességeit kell az elkövetkező években együtt ledolgoznunk” – ezekkel a szavakkal mutatta be 2002. január 10-én - több megye után - a Pest megyei orvosok, egészségügyi középkáderek, egészségügyi intézményvezetők előtt a Népegészségügyi Programot, dr. Jávor András államtitkár, programigazgató. Az egész napos szakmai konferencián a hallgatóság összevethette a Pest megye lakosságának egészségi állapotáról szóló beszámolókat az országos egészségstatisztikai adatokkal, s a tavaly alakult Népegészségügyi Programiroda rövid és hosszú távú célkitűzéseivel…

Megfelelő táplálkozással a daganatos betegségek elkerülhetők
Egy régi közmondás szerint ételünk az életünk. A modern kor egyik legrettegettebb betegsége a rák, amelynek nemcsak gyógyítása, hanem megelőzése is sok fejtörést okoz az elméleti és gyakorlati szakembereknek. A rák ellenes étrend és a rákos betegek gyógyulását elősegítő étrend kialakítása igen fontos eleme lehet e betegség megelőzésének és az e betegségben szenvedők hatékony gyógyításának.

Ami a májbetegségről tudható...
A máj nagyobbik hányada a has jobb felső részén, a gyomor előtt, bal lebenye viszont mögötte, a hasnyálmirigy pedig még hátrébb helyezkedik el. A máj a szervezet legnagyobb mirigyes szerve. Nem is egy funkciót tölt be szervezetünkben. Egyebek között az emésztésben játszik komoly szerepet, hiszen egyetlen nap alatt képes akár 1 liter epét is termelni, sőt azt az epevezetéken keresztül el tudja juttatni a nyombélbe. Az epesavak előnye, hogy a táplálék zsírjainak lebontását segítik elő. Így azután a bél nyálkahártyája a zsírokat és az azokban oldódó vitaminokat is fel tudja venni.

Az élelmiszer adalékanyagok és szerepük az allergiás tünetek kiváltásában

Koleszterincsökkentő bab
A babot - akárcsak a kukoricát, a paprikát - Kolumbusz hozta be Európába. Érzékeny gyomrúak számára nehéz étel - szegfűszeggel, korianderrel, édesköménnyel ízesítve sokkal emészthetőbbé, könnyebbé válik a bableves és a babfőzelék. Kedélyjavító, köhögéscsillapító, rossz koleszterincsökkentő, ekcémaenyhítő hatását is ismerjük.

Torma

Köhögés
Kevésbé gyötrő - produktív - a köpettel járó hurutos köhögés, míg a köpet nélküli, száraz - improduktív - köhögés kínzó lehet. Ezekhez még nem kell feltétlenül orvost hívni. Ellenben a pszeudokrupra jellemző, illetve a tüdőasztmával járó görcsös köhögés életveszélyes is lehet. Köhögést okozhat a szennyezett levegő, a rossz testhelyzet, egyes szívbetegségek, baktériumos fertőzések.

A méz
A mézet háziorvosságként már évszázadok óta használja az emberiség, főleg a meghűléses betegségek gyógyítására. A régi mézalapú receptúrák azonban azt is bizonyítják, hogy a méz kiválóan alkalmas különféle bőr-, emésztőszervi, fertőző betegségek, idegi fáradtság, kimerültség kezelésére, a virágpordiéta csökkenti a koleszterinszintet, a méhkenyér gyulladáscsökkentő, a méhviasz a szájüregi bántalmak enyhítője, a méhméreggel a reumát gyógyíthatjuk.

A lipoprotein(a) szerepe - megválaszolatlan kérdések
A magas LpA-szint és az atherosclerosis kialakulása között szoros összefüggés mutatható ki. A szerző összefoglalja az LpA-val kapcsolatos legújabb ismereteket.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.