Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

A vashiányos anaemia és kezelése
dr. Poros Anna
Nővér Praxis

SZEMLÉZÉS
Készítette: Gyulai Teodóra
Sajnos Magyarországon - sok egyéb betegséghez hasonlóan - a vashiány-betegségről nem áll rendelkezésre pontos adat, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a helytelen táplálkozás gyakran okoz vashiányt. Orvosi részről hiányosság, hogy a fokozott vasszükséglettel járó állapotokban (pl. növekedés, terhesség) a vas preventív adagolása nem vált minden szakmában rutin gyakorlattá. A szegénység sajnálatos növekedése miatt is számolni kell a vashiány-betegség gyakoribbá válásával.

A vas eloszlása a szervezetben: A vasnak központi szerepe van minden oxidatív anyagcsere-folyamatban, a sejtnövekedésben és a sejtproliferációban.

A vasanyagcsere élettana

Egészséges egyének testének teljes vastartalma viszonylagosan állandó. Az aktív kiválasztásra fiziológiás mechanizmus nem létezik, 1 mg-os (minimális) napi vasvesztéssel mégis számolni kell: az elöregedő bélhámsejtek a széklettel ürülnek, menstruáció (nőknél 1 mg/nap-nál nagyobb az átlagos napi veszteség), verejtékezés, bőrhámlás. Fokozott vasszükséglet (terhesség, vérvesztés) esetén a vas beáramlása gyorsul a bélhámsejtekbe, a szérumvas mennyiségét ilyenkor pótolni kell. A szerző részletesen ismerteti a vasfelszívódás és vaskörforgalom folyamatait, az apoferritin és az apotranszferrin szerepét, ami ápolók számára fontos információ a vashiány megelőzésére és kezelésére vonatkozó oki tanácsadást illetően. A vas legfontosabb szerepe a hemoglobinképzésben van, ehhez naponta 20-30 mg vas megy keresztül a plazma-poolon. A vas a szervezetben mindig fehérjéhez kötődik, soha nem lehet szabadon, mert ez toxikus lenne a sejtanyagcserére.

A vas szervezetbe jutása - a táplálék vasfelszívódása

A felszívódás csaknem 100%-a duodenumban történik. Általános vegyes táplálkozásnál a vas 2/3-a növényi, 1/3-a állati eredetű táplálékban van. A felszívódásra került vasnak viszont mégis 2/3-a állati eredetű táplálékból ered, mivel ebből a vasforrásból Hem-vas származik (pl. a hús myoglobin-része), míg a növényi vasból non-Hem-vas, melynek felszívódása eltér az állati eredetűtől. A szerző a továbbiakban részletezi azon növényi táplálékokat, melyek elősegítik (pl. gyümölcsök), és azokat, melyek gátolják (pl. gabonafélék, zöldségek) a non-Hem-vas felszívódását, valamint a vasraktárak képződését és aktivizálódását.

A vashiány-betegség és a vashiányos anaemia

Az állapot lényege a negatív vasegyensúly. Három stádiuma van: 1. prelátens állapot: a vasraktárak ürülni kezdenek (pl. okkult vérzés), 2. látens vashiány: a vasraktárak kiürültek; a szérumvas értéke már alacsony, de a vörösvérsejtszám (vvt) és hemoglobinszint (hgb) még normális; a vörösvérsejtek hgb-koncentrációja (MCH) viszont már csökkent (hypochrom anaemia), 3. vashiányos anaemia: a vvt-szám, a hgb-érték, a hgb-tartalom és a vörösvérsejtek mérete (MCV, MCH, MCHC) egyaránt csökkent (hypochrom microcytás anaemia).

Epidemiológia

A menstruáló nők 30%-a prelátens, 20%-a látens állapotban, 5%-uk vashiányos anaemia állapotában van.

Klinikai tünetek

A kezdeti általános anaemiás tünetek (fáradékonyság, tanulási készség csökkenése, pszichés labilitás) már látens vashiány esetén is fennállnak. Kialakult anaemia esetén a súlyosabb általános anaemiás tünetek jelentkeznek (tachycardia, munka-dyspnoe) és gyorsan kialakulnak az elsősorban kültakarót érintő speciális vashiányos anaemiás tünetek: körömtöredezés, elsimult nyelv, nyelvégés, nyelési zavar a garat és a nyelőcső hámatrophiája miatt, végül emésztési zavarok az atrophiás gastritis miatt.

A vashiány etiológiája

A szerző a vashiány részletes okait a következő fő csoportokban ismerteti: vérvesztés, rossz vasfelszívódás, korlátozott vasbevitel, fokozott vasigény, egyéb.

A vashiány laboratóriumi diagnózisa

A szerző ismerteti a szérumvas, a teljes vaskötő kapacitás (TVK), a szérumtranszferrin és a szérumferritin változását az egyes állapotokban.

Differenciáldiagnózis

A vashiányt el kell különíteni más a vvt-szintézis elégtelenségéhez vezető állapotoktól, más hypochrom és microcytás anaemiáktól, és a hgb-szintézist gátló mérgezésektől. A szerző a lehetőségeket táblázatban ismerteti.

A vashiány kezelése

Leggyakoribb az orális vaspótlás tabletta vagy rágótabletta formájában, mindegyik 60-100 mg elemi vasat tartalmaz, némelyik fólsavtartalmú is. A kezdő adag (2-3x1 tbl) a vasraktárak feltöltésére szolgál, később az eredménytől függően fenntartó adagra kell áttérni, eredmény (reticulocyta-krízis) már 7-10 nap után várható. Az első 3 hónapban a hgb-szintnek 2-5 g/dl-rel emelkedni kell. Ha a ferritinszint is normalizálódik, az a vasraktárak feltöltődésének jele, a kezelést ekkor lehet (5-6 hónap után) abbahagyni. A vaskészítményt éhgyomorra kell bevenni, soha sem teával. A tea fogyasztását mellőzni kell. Az ápoló figyeljen, ill. hívja fel a figyelmet a mellékhatásokra: émelygés, hányás, puffadás, székrekedés. A túladagolás veszélyével (mivel a vas a fentiek szerint nem ürül) főleg gyermekek esetén kell számolni. Az intravénás vasadagolás a gyors hatás céljából (ISZB + anaemia), súlyos felszívódási zavar esetén (uraemia, dializált beteg, vasmalabszorpció) vagy tabletta-intolerancia esetén válhat szükségessé. Ilyen esetekben számolni kell az anaphylaxiás reakcióval, szövődményes szérumbetegséggel. Az iv. vaskészítményt ezért legalább kezdetben az orvosnak kell adnia. Az ápoló pontosan figyelje és regisztrálja a beteg reakcióit, dokumentálja az injekciós készítmény gyártási számát!

A vashiányos anaemia diétája

Nyers, főzött vagy tartósított állapotban szorgalmazni kell a főzelék- és gyümölcsfélék fogyasztását, melyeknek magas a Fe-, K-, Na-, P-, Ca- és C- vitamin-tartalma. Az ápoló szervező, felvilágosító, megnyugtató tevékenysége és türelmes tájékoztatása az orvosi gyógykezelés mellett nagyon fontos és nélkülözhetetlen feladat.

KOMMENTÁR
Mivel a vashiány a világon az egyik leggyakrabban előforduló kórkép, ezért az ápolónak a megelőzés és a kezelés terén nélkülözhetetlen szüksége van az e cikkben közölt táplálkozási, élettani és tünettani ismeretekre. Fontos, hogy tájékoztatási, egészségnevelési munkáját ezekre az ismeretekre alapozva végezze.

Irodalmi hivatkozások száma: 0

Ábrák száma:

Táblázatok száma: 4


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Anaemia és vashiány hosszú ideje transzplantált recipiensek körében
A vashiányt és az anaemiát sok esetben nem ismerik fel a vesetranszplantáción átesett betegek körében. 438 beteget vizsgáló keresztmetszeti tanulmány.

Gyakran feltett kérdések a vasról és a vérszegénységről krónikus vesebetegek esetében
A vashiány és a vérszegénység gyakori vesebetegek körében. A szerzők a témával kapcsolatos gyakran feltett kérdésekre adnak választ.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.