Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Kardiológia, angiológia
Angiológia- Kardiológia

A nitrogén-monoxid (NO) metabolizmusának változása extracorporalis keringésben végzett artériás myocardium-revascularisatio során. Az arteria mammaria interna bypass graft endotheliumából származó anyag (EDNO) kiválasztásának mennyiségi mérése
dr. Kroó Mária, dr. Tarr Ferenc, dr. Somogyi András, dr. Dudás Gábor, dr. Sasvári Mária, dr. Tarr Márton
Orv Hetil 2000;141(49):2653-7.

ABSZTRAKT
A szerzők 50, az arteria mammaria interna(k) (IMA) felhasználásával végzett artériás revascularisatio műtéte során, egy korábban ismertetett módszer (az IMA bypass graft effektív vérszállító kapacitásának mérése a sinus coronariuson keresztül) segítségével az IMA bypass graft endotheliumából származó nitrogén-oxid (EDNO) stabil metabolitjának (NO2: nitrit) koncentrációváltozását mérték. Emellett meghatározták a közvetlen, extracorporalis keringés (ECC) előtti szisztémás keringés (68,23 ± 6,7 µmol/l) és a coronaria-keringés artériás bypass graft felvarrás előtti (62,1 ± 4,19 µmol/l) és utáni (50,26 ± 4,0 µmol/l) nitrit szintjeit is, valamint az IMA szabadvég áramlásából származó minta nitrittartalmát (64,3 ± 2,9 µmol/l). Megállapítják, hogy a plazma normál nitritértékeihez (48,1 ± 5,9 µmol/l) képest a talált értékek magasabbak (p = 0,1; ns.), amit a teljes heparinhatás indukálta, fokozott EDNO-elválasztásnak tulajdonítanak. Az IMA szabadvég áramlásából vett minták nitritszintje a natív coronaria-keringés referenciaszintjéhez képest közel azonos vagy magasabb, de az artériás bypass graft felhelyezése után a sinus coronariusban mért nitrit koncentrációjában relatív csökkenés tapasztalható, aminek lehetséges okaként a szisztémás parcialis oxigénnyomás (pO2) ECC alatti szupernormális (215 ± 19 Hgmm) értékei hatásaként létrejövő csökkent bazális EDNO-termelést valószínűsítik.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.