Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Kardiológia, angiológia
Angiológia- Kardiológia

Tapasztalataink a kardiális troponin I és CK-MB tömeg-meghatározással akut coronaria-szindrómában
dr. Lukács Imre, dr. Sebő Judit, dr. Kárpáti Pál, dr. Fey Erzsébet
Hum Brain Mapp 2000;9(1):13-25.

ABSZTRAKT
Az akut coronaria-szindróma diagnosztikája és a betegek prognózisának megítélése nagy kihívás az évezred kardiológusainak. E komplex probléma megoldásához jelent segítséget a kardiális Troponin I (cTI) szérumszintjének meghatározása.

A szerzők vizsgálatai alapján megállapítható, hogy a cTI-szint meghatározása akut myocardialis infarctust 100%-os specificitással és szenzitivitással jelezte. Myocardialis Q infarctus után még 72 órával is magasabb értékeket találtak. Thrombolysist követően a ,,wash out" jelenség is kifejezettebb volt, mint a CK-MB meghatározása kapcsán. Instabil anginában kismértékű, de szignifikáns emelkedését észlelték. Véleményük szerint a cTI meghatározása akut coronaria-szindrómában fontos információt nyújt a pontos diagnózishoz. A cTI szérumszintjének prognosztikai vonatkozásait instabil angina esetében a szerzők irodalmi adatok alapján ismertetik.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.