Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Kardiológia, angiológia
Angiológia- Kardiológia

Ápolási folyamat a hipertóniás betegek ambuláns gondozásában
Erdősiné Kriszbacher Ildikó
BMJ 1996;313:1616.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Gyulai Teodóra
A gondozási terület bemutatása

A POTE II. Belklinika és Nefrológiai Centrum három fekvőbeteg osztálya az általános belgyógyászat, a nefrológia-diabetológia, az immunológia. Ezekhez kapcsolódik az ambulancia és a dializáló állomás.

Az ambuláns szakrendeléseken 14 szakorvos, 4 szakápoló, 3 diplomás ápoló és 1 dietetikus dolgozik. A havi betegforgalom 1000 főt tesz ki.

Ápolási-gondozási tevékenység az ápolási folyamat tükrében

A szakrendelés betegvárójában betegtájékoztató, betegoktató, diétás tanácsadó program működik. A munka során a gondozottak és az új betegek fogadására helyezik a fő hangsúlyt.

Ápolási anamnézis

Ambuláns ápolási naplót vezetnek. Az ápolási anamnézis felvétele során a személyes adatok és a panaszok mellett rákérdeznek a szociális körülményekre, az étkezési szokásokra, a fizikai aktivitásra, az életvitelre, a káros szenvedélyekre.

Ápolási terv

Az ápolási diagnózis felállítása során figyelembe veszik a panaszokat és a kockázati tényezőket (testképzavar a jelentős súlytöbblet miatt).

Ápolási terv kidolgozásakor meghatározzák a rövid és hosszú távú célokat, teendőket, tevékenységeket.

Az értékelést a beteg és a team együttesen végzi. A beteg a tervet hazaviszi és otthonában ellenőrzi. A tervet, valamint az értékelést is rögzítik az ambuláns naplóban.

A gondozás során alkalmazott módszerek és eszközök

A betegek egyénenként és csoportosan vesznek részt a tájékoztatásban, tanácsadásban, oktatásban. A betegeket egészségnevelő jellegű betegtájékoztató kiadványok, módszertani levelek, videó oktatófilmek (például a hipertóniáról) segítségével informálják.

Csapatmunka az ambuláns gondozásban

Az egészségügyi team tagjai a szakorvos, a szakápoló, a dietetikus, a gyógytornász, a pszichológus, a szociális munkás. Az ápoló nem önállóan részt vehet a vizeletvizsgálatban.

Az ápoló önálló tevékenységei közé tartozik a vérnyomás-ellenőrzés, a betegoktatás, a kockázati tényezők felkutatása, az életmódváltozás ellenőrzése. Felméri, van-e lehetőség otthoni vérnyomásmérésre, illetve tud-e venni a beteg vérnyomásmérőt. Megtanítja a beteget és hozzátartozóját a helyes vérnyomásmérési technikára.

A dietetikus feladatai az egyéni és csoportos diétás tanácsadás a betegnek és hozzátartozóinak. A rendszeres mozgás, a fogyás, a sószegény étrend 20-30 Hgmm-rel is csökkentheti a vérnyomást. A beteg figyelmét fel kell hívni, hogy ha jól van és panaszmentes, az a gyógyszer szedésének és az életmódváltásnak a következménye, ne higgye, hogy ezt abbahagyva is jól lenne. El kell magyarázni, hogy melyek azok az esetleges veszélyt jelző tünetek (orrvérzés, fejfájás, torokfájdalom) amelyek esetén forduljon orvoshoz.

A jövő tervei

Az ABPM - 24 órás vérnyomásmonitor - reális képet nyújt alvás közben is a beteg vérnyomásáról. Alkalmazását ki kell terjeszteni.

El kell érni, hogy minden újonnan felismert hipertóniás beteg legalább 2-3 hétre vérnyomásmérőt kaphasson otthonába, a mért értékeket a körülményeikkel jegyezze be az ambuláns naplóba.

Összefoglalás

A hypertonia korai felismerése meghatározza a beteg rövid és hosszú távú életkilátásait.

A szövődmények megelőzése érdekében szükséges a rendszeres felvilágosítás, tájékoztatás, oktatás. Az egészségügyi team működjön együtt, az orvos személyesen irányítsa a beteget az illetékes szakdolgozókhoz. Az együttműködő feleken múlik a gyógyító munka minősége és sikere.

Irodalmi hivatkozások száma: 7

Ábrák száma: 0

Táblázatok száma: 1

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Szakápolási feladatok szívkatéterezés előtt és után
A továbbképzés céljából megjelent cikkből tájékozódhatunk a szívkatéterezés hazai helyzetéről európai összehasonlításban, és fejlődéséről a '90-es évek során.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.