Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Kardiológia, angiológia
Angiológia- Kardiológia

Oxidatív stressz a tüdőben extracorporalis keringésben végzett szívműtétek során
dr. Alotti Nasri, dr. Gombocz Károly, dr. Kecskés Gábor, dr. Simon József, dr. Wrana Győző, dr. Papp Lajos, dr. Rőth Erzsébet
Am J Ophthalmol 2001;131:518-20.

ABSZTRAKT
A szerzők a nyitott szívműtétek során a tüdőben bekövetkezett oxidatív stresszt tanulmányozták. A prospektív tanulmányba 15 (13 férfi, 2 nő; átlagéletkor: 57,2 ± 11 év) extracorporalis keringést igénylő, coronaria bypass-műtéten átesett felnőtt beteget vontak be. Az arteria pulmonalisból, az arteria radialisból és a bal pitvarból vérmintákat vettek a műtét kezdeti, ischaemiás és reperfúziós időszakában, valamint a műtét után 24 órával. Az izolált neutrofil granulocyták sejtaktivációját a szuperoxid-anion-termelő kapacitással, valamint a mieloperoxidáz-aktivitással jellemezték. Szabadgyök paraméterként a vörösvértestekben és a plazmában mérték a malondialdehid, a redukált és az oxidált glutation koncentrációját, valamint a szuperoxid-dizmutáz aktivitását.

Jelentős neutrofil retenciót tapasztaltak a tüdőben az ischaemiás és a korai reperfúziós időszakban. Az aktivált neutrofil granulocyták gyöktermelése az aorta lefogása alatt folyamatosan emelkedett, majd a reperfúzió korai szakában drasztikusan csökkent (műtét kezdetén: 7,8 ± 3,8; 40 perces ischaemia: 18,7 ± 4,9; korai reperfúzió: 3 ± 1,3 nmol O-2/min/1,5 × 105 PMN; p A szerzők megállapítják, hogy a nyitott szívműtétek utáni pulmonalis elégtelenség fokozott oxidatív stressz kialakulásával magyarázható, melynek kiváltásában az extracorporalis keringésnek lehet döntő szerepe.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.