Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Kardiológia, angiológia
Angiológia- Kardiológia

A koszorúér-betegség korszerű sebészi kezelése
dr. Péterffy Árpád, dr. Horváth Ambrus, dr. Galajda Zoltán
LAM 2000;10(11-12):875-80.

ABSZTRAKT
Több évtizedes klinikai tapasztalat bizonyítja, hogy koszorúér-áthidalásra az arteria mammaria (thoracica) interna használható a legkedvezôbb eredménnyel. A mammariaerek szövettani felépítése és élettani tulajdonságai ellenállóvá teszik az eret az érelmeszesedéssel szemben, még azoknál is, akiknél a folyamat jelentôs elváltozásokat hoz létre az egyéb verôerekben. A mammariák az áthidalást követôen a növekvô vérellátási igényt azáltal tudják biztosítani, hogy átmérôjük a szükségletnek megfelelôen növekszik. Úgy a túlélést, mint a tünetmentességet illetôen a legjobb eredményt az arteria coronaria sinistra anterior descendens ágának áthidalása adja. Ebben a helyzetben a mammariaáthidalás egymaga képes biztosítani a szív vérellátását, ha késôbb a többi koszorúér a folyamat elôrehaladása következtében elzáródik. Ezért kívánatos a minél gyakoribb alkalmazása (90% körül).

A vénás áthidalásokat az érelmeszesedés folyamata meglehetôsen hamar megtámadja, és a vérlemezke-összecsapódást gátló kezelés ellenére 8-12 év után azok több mint 50%-a elzáródik vagy jelentôsen beszűkül. Ezért egyéb artériákat kezdtek alkalmazni (a. gastroepiploica, a. epigastrica inferior, a. radialis stb.). Jelenleg az arteria radialis látszik a legmegfelelôbbnek. A mammaria- és radialis erekkel lehetôség nyílik a teljes artériás revascularisatióra, amely jelenleg határozott törekvés a koszorúér-sebészetben. Az utóbbi évtizedben a kevéssé invazív beavatkozások is teret nyertek. Egyrészt a szívmotor nélkül, dobogó szíven végzett áthidalások, amellyel a művi keringés ártalmait igyekeznek elkerülni, másrészt a kis (mini) behatolásból végzett műtétek, illetve a robottechnikát felhasználó beavatkozások. Jelenleg a szívmotor nélküli, dobogó szíven végzett koszorúérműtétek jelentik a legjelentôsebb elôrelépést a kevéssé invazív koszorúér-sebészet tekintetében. Ez a módszer már meghonosodott hazánkban, és a hazai szívsebészek mind kiterjedtebben alkalmazzák az eljárást.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.