Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Kardiológia, angiológia
Angiológia- Kardiológia

Ajánlási listák
Lipidszintcsökkentők a koszorúér-betegség primer prevenciójában: véletlen besorolásos vizsgálatok metaanalízise
Pignone Michael, Phillips Christopher, Mulrow Cynthia
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(6):345-8.

ABSZTRAKT
Célkitűzés

A lipidszintcsökkentő gyógyszerszerek primer prevencióbeli hatásának felmérése a koronáriaesemények, a koszorúér-betegséggel összefüggő mortalitás és az összmortalitás szempontjából.

Módszer

Metaanalízis.

A vizsgálatok kiválasztása

A Medline szisztematikus áttekintése 1994 januárja és 1999 júniusa között megjelent angol nyelvű közlemények keresése céljából ]a hyperlipidaemia és a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek (általában, és a gyógyszerek konkrét nevei) MeSH-címszavak alapján]; továbbá a talált releváns közlemények irodalomjegyzékének áttekintése további cikkekért; régebbi szisztematikus áttekintő közlemények irodalmának áttekintése.

A vizsgálatok feldolgozásának feltételei

Legalább 1 éves követési idejű véletlen besorolások vizsgálatról legyen szó, amelyben a koszorúér-, cerebrovascularis és perifériás érbetegség szempontjából negatív anamnézisű betegeket kezeltek, és klinikai végpontokat alkalmaztak, amilyen az összmortalitás, a koszorúér-betegséggel összefüggő mortalitás vagy a nem halálos myocardialis infarktus.

Az adatok kiemelése

A közleményekből két egymástól függetlenül dolgozó szerzőnk emelte ki a releváns adatokat, a kétséges esetekben csak akkor, ha egyetértésre jutottak.

Eredmények

Négy vizsgálat felelt meg az összes követelménynek. A gyógyszeres kezelés a koronáriaesemények esélyét 30%-kal csökkentette (összesített esélyhányados 0,70; 95%-os megbízhatósági tartomány 0,62-0,79). Ez az eredmény nem változott, ha csak a statinokat alkalmazó vizsgálatokra korlátoztuk az elemzést.

Következtetések

Az 5-7 éven át folytatott lipidszintcsökkentő kezelés csökkenti a koronáriaesemények kockázatát, de nem befolyásolja érdemben az összmortalitást a cardiovascularis betegségek szempontjából negatív anamnézisű betegek esetében.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.