Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Kardiológia, angiológia
Angiológia- Kardiológia

Myocardialis perfúzió értékelése intravénás kontraszt-echokardiográfia segítségével
dr. Nagy András, dr. Temesvári András, dr. Pártos Oszkár, dr. Lengyel Mária
MR Kossuth 2001. 07. 09.

ABSZTRAKT
A vizsgálat célja a myocardialis perfúzió értékelése intravénás kontrasztanyag és nyugalmi myocardialis kontraszt-echokardiográfia (MCE) segítségével krónikus koronariabetegségben. A vizsgálatot 21 betegben (átlagos életkor 49 év) a kontrasztanyag intravénás beadását követően végezték ATL HDI 5000 ultrahang-készülékkel. Minden ötödik szívciklusban végszisztolés triggerelést alkalmazva, csúcsi 2-üregű, 3-üregű és 4-üregű metszeteket használtak. Az összes beteg esetében ugyanazon a napon tallium-szcintigráfia és 24 órán belül koronarográfia történt.

Felharmónikus és power Doppler alkalmazásával értékelték a myocardialis opacifikáció jelenlétét, illetve elmaradását, a kontrasztkiesés lokalizációját, kiterjedését, falmozgással való összefüggését.

Az első csoportot alkotó 13 beteg myocardialis infarctuson esett át, az akinetikus szegmentumoknak megfelelően coronariaocclusiót találtak. A második csoportba került 8 beteg anamnézisében myocardialis infarctus nem szerepelt, falmozgászavaruk nem volt.

I. csoport: a 16 szegmentumos balkamra-felosztást használva a 208 szegmentumból 44 szegmentum volt akinetikus, melyből 29-ben MCE-vel perfúziós defektust is találtak, 12 akinetikus szegmentum esetében a normális myocardialis perfúzió életképes myocardiumra utalt, 2 inferior szegmentum nem volt értékelhető kontraszt segítségével, egy akinetikus szegmentumban pedig a tallium-vizsgálattal ellentétben jó perfúziót találtak.

II. csoport: MCE-vel a 128 szegmentumban jó perfúziót találtak egy inferior szegmentum kivételével, akinél a koronarográfia elzáródott jobb coronariát igazolt és a tallium-vizsgálat is fix perfúziós defektust mutatott.

Kezdeti vizsgálataik alapján az MCE alkalmas a myocardialis perfúzió értékelésére krónikus koronariabetegségben; eredményei jól korrelálnak a tallium-szcintigráfia eredményével a perfúziózavar és az életképesség kimutatásában.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.