Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Kardiológia, angiológia
Angiológia- Kardiológia

Ajánlási listák
Végstádiumú vesebetegségben szenvedők cardiovascularis betegségeinek szekunder prevenciója antioxidánsokkal: véletlen besorolásos, placebokontrollos vizsgálat (SPACE)
Boaz M., Smetana S, Matas Z., Gafter U., Iania A., Weinstein T., et al.
BMJ Magyar Kiadás 2000;8:161-5.

SZEMLÉZÉS
A hemodializált betegek cardiovascularis mortalitása 5-20-szorosa az átlagpopulációénak. A cardiovascularis betegségben szenvedő hemodializált betegek oxidatívstressz-szintje magasabb, mint a cardiovascularis betegségben nem szenvedőké. Az oxidatív stressz szerepet játszhat a hemodializált betegek cardiovascularis betegségeinek patogenezisében.

A prospektív, véletlen besorolásos, placebokontrollos vizsgálat célja, napi 800 IU E-vitamin adása mellett, hemodializált betegek cardiovascularis betegségeinek szekunder prevenciója volt.

A vizsgálat felépítése

Beválogatási kritériumok: Kor: 40-75 év. Hemodialízis. Az anamnézisben myocardialis infarktus vagy ischaemiás stroke vagy angina pectoris vagy perifériás verőérbetegség. Betegszám: 196. Követési idő: 519 nap.

Elsődleges végpont

Myocardialis infarktus vagy instabil angina vagy ischaemiás stroke vagy eddig nem érintett végtagon verőérbetegség összesített előfordulása.

Eredmények

Az E-vitamint és a placebót szedők csoportja a véletlen besoroláskor nem különbözött a komorbid tényezők és a kapott kezelés tekintetében. Primer végpont az E-vitamint szedők 16%-ánál, a placebót szedők 33%-ánál fordult elő. Rizikócsökkenés: 54% (p=0,014). Myocardialis infarktus az E-vitamint szedők 5,1%-ánál, a placebót szedők 17,2%-ánál fordult elő. Rizikócsökkenés: 70% (p=0,016). Az összmortalitás tekintetében lényeges különbség nem volt.

Az antioxidáns E-vitamin hatékonyan csökkentette a cardiovascularis betegségben szenvedő hemodializált betegeknél a további cardiovascularis események, elsősorban a myocardialis infarktus előfordulását.

KOMMENTÁR
A közlemény eredményei meggyőzőek a tekintetben, hogy az antioxidánskezelés magas rizikójú hemodializált betegekben csökkenti a cardiovascularis morbiditást. Nagy igény lenne további hasonló vizsgálatokra.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.