Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Nefrológia
Általános információk- Folyadék-, elektrolit- és sav-bázis-zavarok- Glomerularis betegségek- Gyermeknefrológia- Interdiszciplináris nefrológia- Nefrológiai alapkutatások- Tubulointerstitialis betegségek- Veseelégtelenség- Vesepótló kezelések

Ajánlási listák
Vesetumorok percutan cryoablatiója von Hippel-Lindau-kórban szenvedő betegekben
WB Shingleton, PE Sewell Jr
Percutaneous renal cryablation of renal tumors in patients with von Hippel-Lindau disease
J Urol 2002;167(3):1268-70.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Patócs Attila
A szerzők von Hippel-Lindau betegek veserákjának cryosebészeti kezelési módszerét ismertetik ebben a közleményben. Összesen 4 beteg (két férfi, két nő) kezelését végezték el. A von Hippel-Lindau-kórkép esetében 75%-ban alakul ki veserák. Napjainkban ennek a kezelése sebészi, általában a tumor enukleációját, részleges vagy teljes nephrectomiát jelent. A vese cryoablatióval történő kezelését már előzőleg kidolgozták, az új 0,5 Tesla erősségű nyitott MRI készülékek kifejlesztése tette ezt a fajta beavatkozást kivitelezhetővé. A módszer leginkább kis méretű vesetumorok kezelése alkalmas, az előzetes gyakorlat alapján a morbiditás minimális. A szerzők ismertetik a betegkiválasztás módszerét, illetve a cryosebészeti készülék paramétereit. Minden beteget a beavatkozás előtt alaposan ki kell vizsgálni, az ismertetett kontraindikációkat a beavatkozás indikációjának felállításakor figyelembe kell venni. A közleményben részletesen bemutatják a 4 beteg klinikai tüneteit, a veserák kialakulását, illetve a hosszú távú nyomonkövetés során tapasztalt rendkívül jó eredményeket.

Az első esetben egy 63 éves férfi betegben végezték el a tumor cryoablatióját. A beteg a nephrectomiát elutasította, 1992 óta hemodialízisre szorult. 1999-ben történt az első beavatkozás, melyet 3 hónap után követett a második. A 18 hónappal később elvégzett kontroll CT residualis tumorszövetet nem mutatott.
A második esetben egy 62 éves nőbeteg kezelését ismertetik. Ebben az esetben egy bal oldali teljes nephrectomiát követően a jobb oldalon is kialakult a veserák. A cryoablatiót itt is ismételni kellett, de a második kezelést követően a 3 hónapos kontroll MRI nem mutatott recidívát.

A harmadik eset egy 35 éves nőbeteg volt, aki a nephrectomiát szintén elutasította. Nála is kétszer végeztek kezelést, majd az egy éves kontroll során recidívát szintén nem igazoltak.
A negyedik esetben egy 37 éves férfit kezeltek ezzel a módszerrel szintén sikeresen. Ebben az esetben a szerzők az érzéstelenítéshez kapcsolódó másodlagos ileusról számoltak be. Ennek sikeres kezelése után az egy éves CT kontroll során residualis tumort nem igazoltak.
A szerzők következtetéseik szerint von Hippel-Lindau-betegségben, amikor a veserák kialakulása gyakori és recidiváló, a cryoablatióval történő kezelés abszolút javallt és sikeresen alkalmazható.

KOMMENTÁR
Egy új sebészeti módszer ismertetését találjuk meg ebben a tanulmányban. A recidiváló veserákok esetében a módszert rendkívül sikeresen alkalmazták, a kontroll vizsgálatokkal helyi recidívákat nem mutattak ki. A módszer másik óriási előnye a gyorsaság, a rövid hospitalizáció és a beteg számára a csekélyebb megterhelés.

Irodalmi hivatkozások száma: 11
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma:

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.