Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Nefrológia
Általános információk- Folyadék-, elektrolit- és sav-bázis-zavarok- Glomerularis betegségek- Gyermeknefrológia- Interdiszciplináris nefrológia- Nefrológiai alapkutatások- Tubulointerstitialis betegségek- Veseelégtelenség- Vesepótló kezelések

Ajánlási listák
Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegnél jelentkező intestinalis ischaemia és perifériás gangraena
J Rivera-Nieves, G Bamias, J Alfert, SJ Bickston, CA Moskaluk, Cominelli
Gastroenterology 2002;122:495-9

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Juhász Márk
Krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknél gyakoriak a súlyos morbiditáshoz és nagy mortalitáshoz vezető akut gastrointestinalis szövődmények. Ugyanakkor az erek disszeminált kalcifikációjához, így súlyos keringési zavarokhoz vezető szisztémás calciphylaxis ritka szövődménynek számít. A szerzők egy 63 éves uraemiás nő esetét ismertetik, akinek kórházi felvételére diffúz hasi fájdalom, emelkedett aminotranszferázértékek és vasculitisnek megfelelő bőrtünetek miatt került sor. A röntgenfelvételeken és a bőrbiopsziás mintákban az erek kiterjedt kalcifikációja volt megfigyelhető. Hasi CT-vizsgálattal a zsigeri erekben is kiterjedt kalcifikáció, valamint az aktuális hasi panaszok hátterében colonperforáció igazolódott. A betegnél sikeres colonreszekciót végeztek. A szerzők az eltávolított bélszakasz közepes és nagy átmérőjű ereiben is extenzív kalcifikációt észleltek. Az irodalomban korábban mindössze három, emésztőrendszeri szövődménnyel is járó szisztémás calciphylaxist ismertettek, ezért a gasztroenterológusok és sebészek az uraemiás betegek hasi panaszainak hátterében várhatóan nem számolnak ezzel az igen ritka lehetőséggel. E ritka betegségben parathyreoidectomia után jelentős klinikai javulásról számoltak be.

KOMMENTÁR
A bemutatott eset jól demonstrálja e ritka uraemiás szövődmény klinikumát. Szisztémás calciphylaxis kialakulásáról számoltak még be primer hyperparathyreosisban, rövidbél szindrómában és malabsorptióban is (ez utóbbi két esetben a calciphylaxis szekunder hyperparathyreosis talaján fejlődött ki). Ez a jelenség valójában csak gyorsítja azon ischaemiás eredetű, komplex szövődmények kialakulását, amelyek az uraemia által kiváltott fokozott arteriosclerosis számlájára írhatók. A közleményben megismerkedhetünk még a dystrophiás, a metasztatizáló és az idiopathias kalcifikáció pontos definíciójával.

Irodalmi hivatkozások száma: 19
Ábrák száma: 4
Táblázatok száma: 0

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.