Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Társadalom-orvostan
A lakosság egészségi állapota- Egészségügyi ellátás- Prevenció, promóció- Társadalom-orvostan

A fizikai aktivitás népszerűsítésének alapellátásbeli módszerei: véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat (a Newcastle-projekt)
Jane Harland, Martin White, Chris Drinkwater, David Chinn, Lorna Farr, Denise Howel
BMJ Magyar Kiadás 2000;8(1):27-32.

SZEMLÉZÉS
Célkitűzés

Három módszer kombinációjának hatékonysági vizsgálata a testmozgás serkentése érdekében.

Módszer

Véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálat. Felmérő kivizsgálás, majd ellenőrzés a beavatkozás után 12 héttel és 1 évvel.

A vizsgálat helyszíne

Városi családorvosi körzet, 1995 és 1997 között (Newcastle).

A vizsgálat alanyai

4 beavatkozási csoportba és egy kontrollcsoportba véletlenszerűen besorolt 524 felnőtt (életkor: 40-64 év).

Beavatkozások

Rövid (egyetlen beszélgetés) vagy intenzív (6 beszélgetés 12 hét alatt) motiváló beszélgetés, amelyek az életmód-változtatás egymásra épülő lépésein alapultak, anyagi támogatással kiegészítve, vagy a nélkül (30 darab, ingyenes sportolást biztosító utalvány).

Az értékelés fő szempontjai

Fizikai aktivitási pontskála; a négy hét alatt végzett mérsékelt vagy erős testmozgás.

Eredmények

A részvételi arány 12 hét után 81%-os, egy év után 85%-os volt. A beavatkozási csoportban 12 hét után több résztvevőnél emelkedett a fizikai aktivitás pontértéke, mint a kontrollcsoportban (38% szemben a 16%-kal, különbség 22%, 95%-os megbízhatósági tartomány 13-32%). 55%-os növekedést tapasztaltunk azoknál, akiknek hat beszélgetést és utalványokat is biztosítottunk. Az erős aktivitás a beavatkozási csoport tagjainak 29, a kontrollcsoport 11%-ánál nőtt (különbség18%, 10%-26%), a beavatkozási csoportok közötti különbség azonban nem volt szignifikáns. A rövid távon kialakult aktivitásnövekedés nem volt tartós, függetlenül a beavatkozás intenzitásától.

Következtetések

A . Azonban még ez sem eredményezett hosszú távú kitartást. A fizikai aktivitást népszerűsítő, rövid beavatkozások hatékonysága ennek alapján kérdéses.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.