Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Társadalom-orvostan
A lakosság egészségi állapota- Egészségügyi ellátás- Prevenció, promóció- Társadalom-orvostan

Összefüggés az anyatejes táplálás és a gyermekek hatéves korában észlelhető asthma között: a születéstől kezdődő követéses csoportvizsgálat eredményei
Oddy W.H., Holt P. G., Sly P. D., Read A. W., Landau L. I., Stanley F. J., Kendall G. E., Burton P. R.
Arch Neurol 2000; 57:939-43.

SZEMLÉZÉS
Célkitűzés

Annak a vizsgálata, hogy van-e összefüggés a csak anyatejes táplálás időtartama és a gyermek állapotának alakulása között az asthma szempontjából, hatéves korban vizsgálva.

Módszer

Prospektív csoportvizsgálat.

A vizsgálat helyszíne

Nyugat-Ausztrália.

A vizsgálat alanyai

2187 gyermek, akikhez Perth központi szülészeti kórházának a terhesrendelése révén jutottunk el, és akiket hatéves korukig követtünk.

Az értékelés fő szempontjai

Feltétlen logisztikus regresszió a kizárólagos anyatejes táplálás tartama és a hatéves korban már fennálló asthma vagy atópia közötti összefüggés modellezésére; több fontos zavaró tényező - nem, gesztációs kor, dohányzás a háztartásban, kora gyermekkori gondozás - számításba vételével.

Eredmények

A nem anyatejjel történő táplálás négy hónapos kor előtti bevezetése - a zavaró tényezők hatásának kiigazítását követően - jelentős kockázati tényezőnek bizonyult hatéves korban az állapot asthmával és atópiával kapcsolatos alakulásának minden vizsgált mutatója szempontjából. Ezek az alábbiak voltak: az orvos által megállapított asthma (esélyhányados 1,25; 95%-os megbízhatósági tartomány 1,02-1,52); az egyéves kortól kezdve legalább háromszor előforduló obstruktív bronchitis (1,41; 1,14-1,76); az előző évben előfordult obstruktív bronchitis (1,31; 1,05-1,64); az előző évben az obstruktív bronchitis miatt jelentkező alvászavar (1,42; 1,07-1,89); az életkor, amikor az orvos az asthmát megállapította (kockázati hányados 1,22; 1,03-1,43); az életkor az első obstruktív légúti tünetek jelentkezésekor (1,36; 1,17-1,59); és a legalább egy gyakori belélegzett allergén elleni pozitív bőrpróba (1,30; 1,04-1,61).

Következtetések

A hatéves korban már fennálló asthma esélye jelentősen csökkenthető, ha a kizárólag anyatejes táplálást a születés után legalább négy hónapos korig fenntartják. Eredményeink alaposan hozzájárulnak a gyermekkori asthma okainak a megértéséhez, és egyúttal azt is jelzik, hogy az anyatejes táplálás szorgalmazása érdekében tett közegészségügyi intézkedésekkel mérsékelni lehet a gyermekkori asthma miatt az egészségügyre háruló terheket.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.