Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Társadalom-orvostan
A lakosság egészségi állapota- Egészségügyi ellátás- Prevenció, promóció- Társadalom-orvostan

Tüdőgyógyászati prevenció
dr. Ajkay Zoltán
Nature 2001. március

ABSZTRAKT
A légzőszervi megbetegedések elleni küzdelem bizonyítottan leghatékonyabb módja a megelőzés. A pulmonológiai szakellátás kompetenciájába elsősorban a szűrésgondozás szekunder és tercier prevenciós feladatai tartoznak; az olyan kulcsfontosságú primer prevenciós teendők, mint a környezeti károk csökkentése vagy az egészségre nevelés nem csak - sőt nem elsősorban - az egészségügy felelősségét jelentik. A védőoltások közül a BCG-vakcináció fenntartása az újszülötteknél a jelenlegi hazai epidemiológiai helyzetben indokolt, de az iskoláskorú újraoltások rendszere változtatásokra érett. Az ernyőfényképszűrések kötelező rendszere most már alkalmazódik a helyi tbc-s veszélyeztetettséghez, a figyelmet a rizikócsoportokra kell irányítani. A tüdőrák radiológiai szűrésének hatékonyságát végre a világirodalom is elismeri, ebben része volt hazai eredményeinknek is. A krónikus obstruktív légúti betegségek ellátásának kulcskérdése a veszélyeztetett, gyorsan romló légzési funkciókat mutató betegek szűréssel történő felkutatása, gondozása. Ez utóbbi alapja a dohányzásról történő leszoktatás. Természetesen ha a rászokást is meg tudnánk előzni, azzal a tüdőrák mellett számos más népbetegség is nagy számban megelőzhető lenne.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A reflux népbetegség
A magyar felnőttek 55 százaléka valamilyen gyakorisággal a reflux-betegség tüneteiben szenved.

Az Egészséges Nemzetért
Az elmúlt két évtized népegészségügyi vesztességeit kell az elkövetkező években együtt ledolgoznunk” – ezekkel a szavakkal mutatta be 2002. január 10-én - több megye után - a Pest megyei orvosok, egészségügyi középkáderek, egészségügyi intézményvezetők előtt a Népegészségügyi Programot, dr. Jávor András államtitkár, programigazgató. Az egész napos szakmai konferencián a hallgatóság összevethette a Pest megye lakosságának egészségi állapotáról szóló beszámolókat az országos egészségstatisztikai adatokkal, s a tavaly alakult Népegészségügyi Programiroda rövid és hosszú távú célkitűzéseivel…

Szívinfarktus és a stroke kapcsolata
Hazánkban évente tízezer lakosból harmincat ér szélütés (stroke), negyvenet pedig infarktus. Mindkét betegség kiváltó oka az, hogy Az agyat vagy a szívet ellátó verőerek fala elmeszesedik, s a kialakuló vérrög akadályozza az oxigént és tápanyagot biztosító vér áramlását.

Lehetőségek és eredmények a magasvérnyomás-betegség nem gyógyszeres kezelésében
A szerző felhívja a figyelmet arra, hogy az életmód változtatás fokozatosan, közösségi, családi támasz mellett valósítható meg. A magas vérnyomás nem gyógyszeres kezelése nemcsak a vérnyomás normalizálását segíti, hanem kedvezően befolyásolja a teljes cardiovascularis kockázatot, valamint más idült nem fertőző betegségeket, mint az egyre gyakoribb tüdőrák vagy az alkoholos májcirrhosis.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.