Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Társadalom-orvostan
A lakosság egészségi állapota- Egészségügyi ellátás- Prevenció, promóció- Társadalom-orvostan

Az affektív zavarok felmérése egy fővárosi kerület népessége körében
dr. Zonda Tamás, dr. Bartos Éva, Nagy Gabriella
MR Kossuth 2001.04.04.

ABSZTRAKT
A szerzők beható előkészítő munka után a főváros XXI. kerülete (Csepel) népességének 1,2%-át kitevő reprezentatív mintáján (750 fő) vizsgálták az affektív zavarok előfordulását. Hazai viszonyok között másodikként alkalmazták a nemzetközi irodalomban népszerű és elterjedt Diagnostic Interview Schedule (DIS) metodikáját, melyet szociodemográfiai adatokkal és a Beck-féle depressziós skála (BDI) teljes verziójának felvételével egészítettek ki. Vizsgálatuk a minta vallásosságának alacsony szintjét és a bevallottan is magas alkoholfogyasztását mutatta. A major depressziós (MD) és dysthymiás betegek öngyilkossági veszélyeztetettsége közel azonosnak bizonyult. A major depressziós és bipoláris zavarban szenvedők magas százaléka fordult orvoshoz. Az időpont és életút (lifetime) prevalenciák értékei a következők voltak: MD 3,7%, illetve 10,9%, dysthymia 2,9%, illetve 5,3%, bipoláris zavar 0, illetve 1,07%. A talált prevalenciák jól illeszkednek az irodalomban olvasható értékekhez. A DIS és a BDI teljes változata által mért értékek igen közel állnak, amely azt támasztja alá, hogy a Beck-skála teljes változata igen megbízhatóan jelzi a major depresszív állapotokat.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.