Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Társadalom-orvostan
A lakosság egészségi állapota- Egészségügyi ellátás- Prevenció, promóció- Társadalom-orvostan

A Chlamydia trachomatis-szűrés lehetősége Magyarországon - költség-haszon elemzés
dr. Nyári Tibor, dr. Mészáros Gyula, dr. Kovács László, dr. Deák Judit, dr. Nagy Erzsébet
Orv Hetil 2000;141(27):1511-6.

ABSZTRAKT
A kezeletlen chlamydia-fertőzésnek számos szövődménye lehet, melyek kialakulása szűréssel megelőzhető. A szerzők korábbi, terhes populáción végzett felmérésük eredményeit felhasználva költség-haszon analízist készítettek, hogy megvizsgálják a Chlamydia trachomatis szűrésének lehetőségét Magyarországon a jelentős rizikócsoportot képviselő 20 évnél fiatalabb nőknél, amely korosztálynál a fertőzés 11,4% volt. Háromféle szűrési stratégiát vizsgáltak: a) " nem szűrés" b) szűrés ELISA módszerrel és c) szűrés amplifikált GEN-próba diagnosztikus eljárással. A b) stratégiánál magasabb volt a "megtakarítás", mint szűrés esetén a c) stratégia költségei viszont magasabbak voltak a nem szűrés költségeinél, ám bizonyos feltételek módosulása esetében a c) eljárás is megtakarítást eredményezett. Amennyiben a GEN-próba eljárás költsége nem haladja meg a Z 000 Ft-ot vagy a fertőzés előfordulása 17%-nál magasabb, akkor a c) eljárás költsége kedvezőbb mint a nem szűrés. Bár az ELISA módszerrel végzett szűrés költségei kedvezőbbek, mint az amplifikált GEN-próbával végzett szűrésé, de az utóbbi eljárásnál további 10 000 Chlamydia trachomatis fertőzést szűrhetünk ki.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.