Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Társadalom-orvostan
A lakosság egészségi állapota- Egészségügyi ellátás- Prevenció, promóció- Társadalom-orvostan

Testi betegségek és öngyilkos viselkedés. Áttekintés a WHO/EURO Multicentrikus Európai Szuicidium-kutatás Pécsi Centrumának adatai alapján
dr. Fekete Sándor, dr. Osváth Péter, dr. Ábrahám Ildikó
LAM 1997;7(1-2):4-12.

ABSZTRAKT
A szerzők a WHO/EURO multicentrikus európai kollaboratív szuicidium-kutatás pécsi centrumának adatai alapján a testi betegségek és az öndestruktív viselkedés összefüggéseit vizsgálták az öngyilkosságot megkísérlők populációjában, különös tekintettel az orvoshoz fordulás jellemzőire. A pécsi kutatócsoport közel hároméves munkája során 700 szuicid-kísérlet kérdőíves elemzése mellett 101 szuicidiumot megkísérelt páciens részletes struktúrált interjús vizsgálatát végezte el, közülük több mint 50 esetben már az egyéves követéses vizsgálat is megtörtént. A kutatás során kiderült, hogy az öngyilkosságot megkísérlők mintájában mind a testi, mind a lelki betegségek jelentős gyakorisággal szerepeltek. Ezzel párhuzamosan a páciensek magas arányban szedtek szomatikus és pszichiátriai gyógyszereket is. Mind a krónikus, mind az akutan jelentkező testi és lelki betegségek jelentősen növelték a háziorvossal való kontaktus gyakoriságát és intenzitását. Eredményeik alapján a szerzők hangsúlyozzák, hogy a lelki problémák mellett a szomatikus betegségek is jelentős rizikófaktort jelenthetnek az öndestruktív viselkedés kialakulása szempontjából. A kísérletet megelőző háziorvosi kontaktus során ezek a tényezők sok esetben nem kerülnek felismerésre, így az adekvát segítségnyújtásra sem nyílik lehetőség. A szerzők rámutatnak a háziorvosok továbbképzésének fontosságára, hiszen csak komplex diagnosztikus és terápiás megközelítéssel válhat lehetővé az öngyilkosság megelőzése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A szuicid kísérletek diagnosztikus és prevenciós háttere - áttekintés a WHO/EURO Multicentrikus Európai Szuicidiumkutatás Pécsi Centrumának kétéves adatai alapján
Összesen 553, szuicid-kísérletet elkövetett beteg közül 101 esetében részletes strukturált interjút végeztek. A többi résztvevő európai centrum eredményeitől eltérően a pszichiátriai diagnózisok gyakrabban szerepeltek a betegek anamnézisében, magasabb volt az ismételt kísérletek aránya, és az elkövetők gyakrabban jelentkeztek a családorvosnál a szuicid kísérlet előtt. Jelentős lehetőségek vannak tehát a prevenció és az intervenció területén.

Időskor és öngyilkosság. Áttekintés a WHO/EURO multicentrikus európai szuicidiumkutatás pécsi centrumának adatai alapján
A szerzők rámutatnak arra, hogy időskorban a szuicid prevenció fontos részét képezi a hangulatzavarok felismerése és kezelése, valamint a családi és egészségügyi-szociális rendszerek által nyújtott pszichoszociális támogatás.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.