Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Társadalom-orvostan
A lakosság egészségi állapota- Egészségügyi ellátás- Prevenció, promóció- Társadalom-orvostan

A szuicid kísérletek diagnosztikus és prevenciós háttere - áttekintés a WHO/EURO Multicentrikus Európai Szuicidiumkutatás Pécsi Centrumának kétéves adatai alapján
dr. Fekete Sándor, dr. Osváth Péter
LAM 1997;7(4): 242-254.

ABSZTRAKT
A WHO/EURO Multicentrikus Európai Szuicidológiai Vizsgálat keretében a pécsi klinikai centrum eddigi kétéves munkája során 553 szuicid-kísérlet kérdőíves elemzése mellett 101 szuicidiumot megkísérelt páciens részletes strukturált interjúját végezte el, közülük 37 esetben már az egyéves követéses vizsgálat is megtörtént. A kutatás célja, azon szociális és személyiségi jellemzők, pszichopatológiai állapot és mentális betegségek felmérése, melyek e magas rizikójú csoportnál az öngyilkos viselkedést leírják, ill. az ismétlődést előre jelezhetik. A szerzők az adatok előzetes elemzésével, az ugyanazon módszertannal dolgozó többi európai kutatóhely adatait is figyelembevéve, az önpusztítás lélektani-szociokulturális-biológiai tényezőit, a mentális betegségekkel való kapcsolatát, ill. kezelési-megelőzési lehetőségeit taglalják. Kiemelt figyelmet fordítanak a szuicid-kísérlet előtti lélektani állapotra, a megelőző orvoshoz fordulás, ill. ,,cry for help" jellegzetességeire és az ebben a helyzetben rejlő sajátos diagnosztikus-prevenciós lehetőségekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Testi betegségek és öngyilkos viselkedés. Áttekintés a WHO/EURO Multicentrikus Európai Szuicidium-kutatás Pécsi Centrumának adatai alapján
A pszichés zavarok mellett a szomatikus betegségek is jelentős rizikófaktorok a szuicidum szempontjából. Az öngyilkossági kísérletet megelőző háziorvosi vizitek során ezeket gyakran nem ismerik fel.

A fizikai aktivitás a cardiovascularis betegségek megelőzésében
A rendszeres edzés biztosan hatalmas szerepet játszik a coronariabetegségek és a stroke prevenciójában, csak bizonyos részletek kérdésesek a munkavégzés intenzitására vonatkozóan.

Időskor és öngyilkosság. Áttekintés a WHO/EURO multicentrikus európai szuicidiumkutatás pécsi centrumának adatai alapján
A szerzők rámutatnak arra, hogy időskorban a szuicid prevenció fontos részét képezi a hangulatzavarok felismerése és kezelése, valamint a családi és egészségügyi-szociális rendszerek által nyújtott pszichoszociális támogatás.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.