Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Biometria
Biometria

Terápiás és preventív klinikai vizsgálatok metaanalízise
dr. Lugosi László, dr. Molnár Imre
Orv Hetil 2000;141(51):2779-84.

ABSZTRAKT
A közlemény áttekinti a metaanalízis elveit, modelljeit és statisztikai módszereinek alapképleteit. Illusztratív példaként a metaanalízis módszerei közül két, gyakran alkalmazott modellt mutat be: 1. folytonos változóval mért, ismert mintaelemszámú, kezelés átlagértékű és standard deviációjú vizsgálatok standardizált hatásainak közös értékelését, az asszociáció és a homogenitás analízisét fix és random modellben; 2. dichotom változóval megállapított, 2×2-es kontingencia táblázatba rendezett kezeléshatások százalékos különbségeihez tartozó z- és p-értékek kombinálását Stouffer- és Fisher-módszerrel, valamint az lnRelativ-Risk és a Risk-differencia közös értékelését, az asszociáció és a homogenitás analízisét fix modellben. A közlemény demonstrálja, hogy a két mintapéldával illusztrált metaanalízis modelljei objektív statisztikai eljárást biztosítanak a klinikai vizsgálatok adatainak összevont értékelésére. A metaanalízis módszereit a bizonyítékon alapuló orvoslás (Evidence-Based-Medicine) területén is alkalmazzák.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.