Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Etika
Etika

Szívműtétek Jehova tanúinál
dr. Péterffy Árpád, dr. Horváth Géza, dr. Tamás Csaba, dr. Bodnár Ferenc, dr. Szokol Miklós, dr. Vaszily Miklós
Orv Hetil 2000;141(18):959-61.

ABSZTRAKT
A Jehova tanúi vallási közösség az 1870-es években alakult, és a közösség 1945-ben kimondta, hogy a vértranszfúzió Isten törvényeivel ellenkezik. Jehova tanúinak sebészi kezelése nagy kihívást jelent az orvostudomány minden területén. Ez különösen érvényes a szívsebészetre, amely az egyik legvérigényesebb műtétes szakterület. A DOTE Szívsebészeti Klinikán több mint tíz éve foglalkoznak a konzervvér felhasználásának csökkentésével a szívműtétek során. Ebben a tanulmányban szerzők tapasztalataikat ismertetik a Jehova tanúin végzett szívműtétek kapcsán. A klinikán 1989-től 1999 májusáig 24 betegen (17 nő, 7 férfi) végeztek műtétet. Az átlagéletkor 53 év volt (40-70 év). Három esetben veleszületett fejlődési rendellenesség, 11 betegnél szerzett billentyűhiba, 7 alkalommal koszorúér-szűkület, illetve 3 betegnél kombinált billentyűhiba és coronariastenosis miatt végeztek helyreállító műtétet. A műtétek során a klinikán kidolgozott komplex vérveszteséget csökkentő módszert alkalmazták. A 24 betegből 2 beteget (8,3%) vesztettek el a korai posztoperatív szakban. Az átlagos Hgb 134,2 g/I (112-166 g/I), a Htc 38% (35-50%) volt. A posztoperatív időszakban jelentős csökkenést észleltek a mért értékekben. A második naptól lassú Hgb-, Htc-emelkedést tapasztaltak, amely folyamatos és szignifikáns volt a betegek klinikai bentléte alatt. Az utánkövetési időszak átlagosan 37,6 hónap (2-144 hó) volt. A 21 túlélő beteg NYHA-stádium átlaga 3,06-ról 1,62-re javult. Tekintettel arra, hogy világszerte és a debreceni klinikán is egyre növekvő számban végeznek nyitott szívműtéteket vér és vérkészítmények felhasználása nélkül, így Jehova tanúinak szívsebészeti ellátását is nagy biztonsággal lehet vállalni.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.