Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Etika
Etika

A Down-szindróma praenatalis szűrésének néhány etikai vonatkozása
dr. Tóth Adél, dr. Szabó János
Orv Hetil 2000;141(42):2293-8.

ABSZTRAKT
A Down-szindróma súlyos mentális és gyakran többszörös szervi fejlődési rendellenességgel járó, a 21-es kromoszóma triszómája következtében létrejövő kórkép. A betegség antenatalis szűrésére és diagnosztizálására ma már hazánkban is megbízható eljárások állnak rendelkezésünkre. Annak érdekében, hogy a praenatalis vizsgálatok elérjék kitűzött céljukat, érdemes összefoglalni azokat a legfontosabb etikai vonatkozásokat, amelyek elválaszthatatlanok a szakmai, technikai ismeretek alkalmazásától.

A Down-szindróma praenatalis szűrésének elsődleges célja az anya, illetve a szülők informálása a magzat genetikai állapotáról, melynek alapján a gyermeket várók határozni tudnak a terhesség további sorsáról. A szűrési eljárásoknak figyelembe kell venniük az orvos-beteg kapcsolat legalapvetőbb erkölcsi normáit: a ,,ne árts!", a jótékonyság és az önrendelkezés tiszteletben tartásának etikai alapelveit. A Down-szindróma praenatalis szűrésének társadalmi vonatkozásai közül a szerzők kiemelik, hogy a részvétel önkéntességének és a genetikai tanácsadás konzultatív, nem utasító jellegének biztosítása szükséges feltétele az eugenikai szempontok kizárásának. A praenatalis genetikai szűrés nem jelenti a fogyatékos emberek születés előtti diszkriminációját. Nem célja a terhességmegszakítás, de a fennálló jogi keretek között elfogadja a családok döntési szabadságát ebben a kérdésben. A társadalmi igazságosság érvényesülése általános szűrőprogramtól remélhető leginkább. A megfogalmazott kérdések nyílt megvitatása hozzájárulhat a szakmai és társadalmi konszenzus kialakulásához a Down-szindróma praenatalis vizsgálatának terén.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.