Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Szociológia
Szociológia

Egyetemi hallgatók és nővérek az orvosi közreműködéssel elkövetett öngyilkossággal kapcsolatos attitűdjének összehasonlító vizsgálata - első eredmények
dr. Osváth Péter, dr. Boncz István, George Domino, dr. Fekete Sándor
Eur J Anaesthesiol 2000;17(9):537-41.

ABSZTRAKT
Míg az eutanázia problémaköre Magyarországon is évek óta az érdeklődés középpontjában áll, az orvosi közreműködéssel elkövetett öngyilkosság témája mindeddig kevés figyelmet kapott. Írásukban a szerzők összefoglalják az asszisztált suicidiummal kapcsolatos legfontosabb szakirodalmi adatokat. Az USA-ban kidolgozott Domino-féle attitűdvizsgáló kérdőív segítségével orvostanhallgatók, bölcsészhallgatók és nővérek csoportjában vizsgálják az asszisztált öngyilkossággal kapcsolatos vélemények megoszlását. A csoportok közötti különbségek bemutatása mellett eredményeiket összehasonlítják az észak-amerikai adatokkal is. A vizsgálatban a bölcsészhallgatók fogadták el leginkább az asszisztált öngyilkosság lehetőségét. A nővérek lényegesen konzervatívabb módon viszonyultak e problémához, csoportjukban szerepeltek legkisebb arányban az asszisztált suicidiumot elfogadók. Az orvostanhallgatók attitűdje a másik két csoport között helyezkedett el, alapvetően ambivalens beállítódás jellemezte viszonyulásukat. A szerzők hangsúlyozzák, hogy további kutatások szükségesek a jelenséggel kapcsolatos attitűdök pontosabb megismerésére.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.