Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Válogatott írások a British Medical Journal-ből
Hangok- Száz év távlatából- Személyes vélemény- Tanulságos élmény- További írások

Testékszerek
Kamran Abbasi
Body piercing
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(3):181.

ABSZTRAKT
Szexuális vonzerő, fájdalom, esztétikai hatás, misztikum, sokkoló első benyomás - néhány ok a sok(k) közül, amiért egyesek - a fülcimpájuktól az ajkukon át a nagyajkukig - testük különböző pontjain ékszert viselnek. A divat tág teret kap a televízióban, a magazinokban, sőt a világhálón is. A BMJ április 14-ei számában Hanif és munkatársai azonban rámutattak a testékszerek egészségkárosító hatásaira. A fülbe helyezett mütyüröket például különösen veszélyesnek írják le, ha azok kedvéért a porcot is átfúrják, vagyis nem a cimpába, hanem magasabbra illesztik. Beszámolnak többek között endotoxikus sokkról, a baktériumok (példaként a gyakori patogént, a Pseudomonas aeruginosát említik) antibiotikum-rezisztenciájának növekedéséről - lehet, írják, hogy az esztétikai hatást fokozni szándékozó fiatal ékszerkalandja végül oda vezet, hogy füle szépen fejlett karfiolhoz válik hasonlóvá.
A testékszerek szadomazochista felhangjai és a hálón bőségesen megjelenő pornográf oldalak megkönnyítik, hogy aki kíváncsi rá, könnyen megtalálja, mit, hogyan és hol kell tennie az áhított ékszer érdekében. A testékszeresek sok honlapja közül az egyik például a „Tribalectic magazine” (www.tribalectic.com). Itt rendszeresen megválasztják a hónap felékszerezettjét, aki aztán afféle guruként fejtheti ki áldásos tevékenységét, meghatározva a közeli jövő irányzatát. Akadnak azonban egyéb csemegék is a honlapok között. A Precision Body Piercing (www.ecsd.com/~casey/) honlapján például nagyjából így szól a büszke szlogen: „A szépségért szenvedünk.” Azon a honlapon, amelyen a „Steve testékszeres oldalai” cím csillog (www.tardis.ed.ac.uk/~skx/body/), elolvashatjuk a Pisti személyes tapasztalatait összefoglaló művet, amelynek a szerző ezt a címet adta: „Élet a testékszeresek csodálatos világában.” Kép is van hozzá.
Aki részletesebb áttekintést szeretne, a www.bme.freeq.com/ pierce/bme-pirc.html címet keresse fel. Kulcsszóként pedig ne csak a body piercinget alkalmazza, ezen az oldalon talál argószótárt, ahol még jó néhány angol szinonimát megismerhet, ezenkívül speciális módszereket is az ékszerek rafinált el- és felhelyezéséhez. Olvashatók tanácsok a szürke hétköznapokon előálló gondok orvoslási lehetőségeiről is, preventív kitekintéssel. És természetesen a testékszeresek világának nagyobb gondjai is teret kapnak, ilyen a szabályozottság szegényessége vagy hirdetéseik hatásainak feltáratlansága. Röviden: határtalan örömforrás ez, végtelen lehetőségekkel. Bár a vég azért itt van, testközelben.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.