Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Válogatott írások a British Medical Journal-ből
Hangok- Száz év távlatából- Személyes vélemény- Tanulságos élmény- További írások

A szabadidőre vonatkozó európai irányelvek
James Owen Drife
The European Leisure Time Directive
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(3):183.

ABSZTRAKT
A munkaidőre vonatkozó európai irányelv (European Working Time Directive) kaotikus helyzetet idéz elő a brit állami egészségügyben, miután 48 órában szabja meg a heti munkaórák számát. Ez bizony gondot okoz az orvosoknak, hiszen legtöbben 48 óra után melegszünk bele a munkába. Igazából attól esünk pánikba, hogy mivel töltsük ki a fennmaradó 120 órát. Szerencsére, fogódzót ad a szabadidőre vonatkozó európai irányelv (European Leisure Time Directive= ELTD).
A kutatások szerint a pihenés jótékony hatású az egészségre, ezért kötelezővé teszik, mint az autóban a biztonsági övet. Ez nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik. Az egyetemi oktatót például azért fizetik, hogy gondolkodjon, ha viszont ezt az előírt határon túl teszi, munkáltatója pénzbüntetés alá esik. Mivel a hagyományos decerebráló szer, az alkohol is egészségtelen, az egyetemeken bevezetik az intenzív tekézést és biliárdozást.
A munkaidő-irányelvtől eltérően, amely az orvosokat egyenrangúnak tekinti az áruházi rakodókkal, az ELTD speciális esetként kezeli a medicinát. Sőt, azt is elismeri, hogy Nagy-Britannia a szabadidő tekintetében nem olyan, mint a többi ország. Itt a kedvenc szórakozás a tévézés, és a tévéjáték (szappanopera) a nyerő. Manapság ez nem áll másból, mint pszichésen károsodott személyek egymás elleni agressziójából. Miután az orvos ideje nagy részét amúgyis azzal tölti, hogy veszekedő, pszichésen érintett személyeket hallgat meg, a szappanoperák nem számítanak orvosi szabadidő-tevékenységnek (medical leisure activity= MLA) a törvény szerint.
A második kedvelt szabadidő-tevékenység, hogy étteremben eszünk. Ezzel definíciós nehézségek merülnek fel, miután egyre gyakoribbak a munkaebédek és munkavacsorák. Az ELTD előírása szerint meg kell mérni a teljes büfét étkezés előtt és után, a különbséget pedig el kell osztani a jelen levő orvosok számával. A munkareggelit fejenként 75 g croissantban, 100 g müzliben vagy 50 g joghurtban határozza meg.
A harmadik kikapcsolódási lehetőség a sport. A torna az MLA kategóriájába tartozik, bár inkább kalóriateljesítmény, mint munka. A boksz és a taekwon-do elfogadható MLA a geriáter számára, viszont a baleseti felvételes számára nem, mert neki a munkaköréhez tartozik. A horgászás abból áll, hogy az ember sokáig üldögél, a semmibe bámul és arra vár, tán alkalom adódik, hogy csináljon valamit, így nem számít MLA-nak télidőben a brit állami egészségügy sebésze számára.
A negyedik szórakozási lehetőség, hogy panaszkodunk az egészségügy állapotára. Az ELTD lehetővé teszi ezt a kikapcsolódási tevékenységet az orvos számára éppúgy, mint mindenki másnak.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.