Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Válogatott írások a British Medical Journal-ből
Hangok- Száz év távlatából- Személyes vélemény- Tanulságos élmény- További írások

Miért szeretkezünk?
Judith Longstaff Mackay
Why have sex?
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(3):183.

ABSZTRAKT
Úgy kezdődött, hogy megjegyezték, szükség volna szexről szóló atlaszra abban az atlaszsorozatban, mely az egészséggel, szociális és politikai kérdésekkel foglalkozik, és amelyből néhányat én írtam. Sokszor felhánytorgatják akkori válaszomat: „Nem sokat tudok a szexről, de azt tudom, hogyan kell atlaszt készíteni.”
Fogalmam se volt róla, hogy öt évembe kerül, amíg a nemiségre vonatkozó statisztikákat kutatom világviszonylatban, és el sem képzeltem, hogy milyen nehézségekkel fog járni. Az egészségügyi statisztikákkal ellentétben, a nemiséggel kapcsolatos globális információknak nincs központi gyűjtőhelye. A legtöbb országban néhány szexológiai intézet vagy szakember van, és csak fél tucat ország rendelkezik átfogó statisztikával.
Vannak országok, ahol a nemiséggel kapcsolatos törvényeket figyelmen kívül lehet hagyni - például szülői döntéssel semmibe veszik a házasságkötéshez törvényben előírt minimális életkort. A szexualitásra vonatkozó kutatás, ahol létezik ilyen, rendszerint inkább a fogamzóképességgel kapcsolatos, semmint a nemi orientációval. Még a definíciók is változóak. Nincs egyezményes meghatározása a szexuális tanácsadásnak, az obszcenitásnak, sőt még annak sem, hogy mit értenek az emberek „szex”-en, mindez azután megnehezíti az összehasonlító elemzést.
Mégis, nyilvánvalóan számszerű adatokra van szükség, hogy megtervezhessük a beavatkozást. Nincs értelme szexuális felvilágosítást tervezni 15 évesek számára, ha a fiatalok 13 éves korban szeretkeznek. Csak epidemiológiai ismeretek birtokában lehet kigondolni fogamzásgátlási ellátást és tanácsadást, AIDS-kezelési és -megelőzési lehetőségeket, szexuális tanácsadást és szexuális abusus esetén szükséges teendőket.
Kutatásomnak legtalányosabb szempontja volt, hogy miért szeretkezünk egyáltalán. Végül is az állatvilágban az ivaros szaporodás csak 300 millió éve kezdődött. Az élet a Földön azt megelőzően is folyt már jó 3000 millió évig ivartalan szaporodással. A biológusok meglepő választ adtak: az ivaros szaporodás csökkenti a parazitákkal szembeni fogékonyságot. A szexuális reprodukció új variánsokat is eredményez, ami pedig azzal jár, hogy a változó környezethez való jobb adaptálódás révén kevésbé valószínű a kihalás, és „felhígulnak” a kedvezőtlen gének. Viszont több időt vesz igénybe, több energiát emészt, esetleg kevés a párosodó partner, vagy éppen nem együttműködő.
A humán szexuális gyakorlatot nem lehet az állatvilágban tapasztalttal összehasonlítani. A szex még a főemlősök körében is különféle. Egyes állatok gyakran párosodnak nagyszámú, különböző partnerral, míg mások élethossziglan monogámok. Úgy látszik, a megoldás kulcsa az, hogy a különböző párosodási módozatok az utód túlélése szempontjából előnyösek, ez az „önző gén” teória lényeges eleme. A humán populáció hímnemű tagjai szerencsések abban a tekintetben, hogy társadalmunk legtöbbjük számára lehetővé teszi, hogy szeretkezzenek, ha akarnak.
Ami igazán megdöbbentett, az a szexualitás különböző megjelenésével szemben tanúsított megtorló állásfoglalás, ami különösen megnyilvánul a maszturbációval, a házasságon kívüli szexszel és a homoszexualitással kapcsolatban. A legkegyetlenebb példák egyike Brazíliából származik, ahol 1996-ban a katolikus püspök nem adta áldását a paraplegiás férfi házasságára, mondván, hogy nem lesz képes közösülni és gyermeket nemzeni.
Nyolc közel-keleti országban a homoszexualitás halálbüntetéssel jár. Négy országban halállal büntetik a házasságtörést: Iránban, Pakisztánban, Szaúd-Arábiában és Jemenben, jóllehet mostanában nem történt kivégzés, hacsak nem volt az érintettnek egyéb bűncselekménye is. Gyakoribb, hogy a család pusztítja el azt a nőt, akiről a házasságtörést feltételezik. A Közel-Keleten és Latin- Amerikában gyakran felmentik azt a férjet, aki „becsületi” alapon megöli hűtlen, engedetlen, sőt „akaratos” feleségét.
Még a szexuális ismeretszerzést is gyakran akadályozza törvény, jogszabály vagy a közfelfogás, mely ellenzi az iskolai szexuális oktatást, a szexuális és a családtervezésre vonatkozó felvilágosítást, a fogamzásgátlás hirdetését vagy szolgáltatását. Olykor törvényileg cenzúrázzák a trágárságot.
Mi a szexualitás jövője? A lombikbébivel, a béranyával és a klónozással a nemiség egyre inkább eltávolodik a szaporodástól. A közeljövő valószínűleg a nyíltabb viselkedés és nemi gyakorlat korszaka lesz. Ez azonban nem számít újdonságnak. A történelem folyamán a nemiség tekintetében a liberális és konzervatív ciklusok ismételten váltakoztak.
Az új technológia most először soha nem álmodott lehetőségeket hoz magával. A Journal of the British Interplanetary Society különszámot szentelt annak a témának, mit tesznek majd a gyarmatosítók, ha eljutnak a Holdra. A kiadványban nagyrészt az asztronómia csodálatos lehetőségeit magasztalják, de mindenek fölötti élmény a szex lesz. A Hold-béli szállodaszoba kisebb gravitációja mellett a szexuális aktus sokkal tovább fog tartani, mert az emberi test sokkal lassabban mozog. Minden szeretkező partner hatszor könnyebb lesz. Na jobb is, ha a témát itt abbahagyjuk.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.