Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Válogatott írások a British Medical Journal-ből
Hangok- Száz év távlatából- Személyes vélemény- Tanulságos élmény- További írások

Melyik lábat operáljuk?
Subhasish Deb
The correct leg
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(3):158.

ABSZTRAKT
Egy jó sűrű hétfői nap reggelét képzeljék el. Egész nap ki sem dughatjuk majd a fejünket a műtőből. Még mielőtt bemegyünk, a főnökkel végigszaladunk az osztályon.
A vizit utolsó betegéhez érünk. A hölgy Achilles-inát kell nemsokára megoperálnunk. Hasra fordul az ágyában, hogy megvizsgálhassuk. Megbeszéljük a teendőket, és az operáció helyét a bal lábszár dorsalis felén jókora fekete csíkkal jelöljük meg.
Nincs sok időnk, rohanni kell az előkészítőbe, mert mindenkit még egyszer megvizsgálunk, mielőtt elaltatnák. Aztán két műtét gyorsan egymás után, és ismét az előkészítő: a harmadik beteg az említett hölgy lesz. Nézzük akkor még egyszer, minden rendben van-e. Nincs. A csík, amelyet reggel húztunk jelként, most a jobb lábszár frontális oldalán van. Zavartan és tanácstalanul nézünk egymásra. Eltelik pár másodperc, mire észbe kapunk: a bal lábszáron is ott a csík. Kell hozzá egy kis idő, amíg a műtétre koncentrált gondolataink közül vissza tudunk szállni az egyszerű valósághoz, és rájövünk, mi történt. A beteg egyszerűen keresztbe tette a lábait, így keletkezett a még meg nem száradt csíkról lenyomat a jobb lábszár frontális oldalán.
Zavarunk elmúlt, és sikerült azt a lábát megoperálnunk, amelyik erre rászorult. De a leckét nem felejtjük: azóta mindig úgy jelöljük meg az operáció helyét, hogy az később se legyen félreérthető.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.