Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Válogatott írások a British Medical Journal-ből
Hangok- Száz év távlatából- Személyes vélemény- Tanulságos élmény- További írások

Bocsánat a zavarásért, de...
Trisha Greenhalgh
Sorry to bother you but …
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(4):240.

ABSZTRAKT
A csöngő mindig különlegesen sürgetően szól, ha akad olyan ritka alkalom, amikor a papírmunka és a lefekvés közt végre jut fél óra arra, hogy egy könyvvel a nagy karosszékbe húzódjak. Ezúttal ideges, háziasszonynak látszó nőszemély volt az, kötényben. Nagyon fiatalnak és határozatlannak tűnt, akár a lányom lehetne - gondoltam.
- Nem tetszik engem ismerni, de itt lakom a 121-ben. Sürgős dologról van szó.
A mi utcánk lakóit - akárcsak a legtöbb embert, aki az orvostól ugrásnyira lakik - rejtélyes ösztön irányítja, hogy betájolja a kapunkat. Ráadásul a saját családorvosuk állítólag esténként „nem érhető el”, és „vasárnap nem ügyel”. Néhány éve a túloldalról egy fickó az aortadissectiója színhelyéül a járdánkat választotta. Nem vettem észre, csak mikor már kigurultam a lehajtónkon. Fékcsikorgással álltam meg, kiugrottam a kocsiból, a férjem azt hitte, elgázoltam.
Egyszeriben tucatnyian gyűltek össze - rendőrségi kifejezéssel élve - a szemlélődők. Közülük négyen egymástól függetlenül reagáltak, mikor azt kértem, hogy hozzon valaki egy pohár vízben oldott aszpirint (OK, de a beteg szegycsont mögötti fájdalomról panaszkodott). A többiek tanácsokat osztogattak, hogy mit kell csinálni a hirtelen rosszul lévővel. Mondtam, hogy ne mozgassuk.
Valaki azt kezdte taglalni, hogy ilyenkor a bal oldalára vagy a jobb oldalára kell fektetni a beteget. Akkor az idős hölgy, aki a sarkon lakik, beléjük fojtotta a szót, mondván: - Nézzék, a hölgy tudja, ő igazi doktor.
Ha társaságban kérdeznek, rendszerint azt mondom, hogy újságíró vagy aerobikoktató vagyok, de még nagyon élénken élt emlékezetemben ez a legutóbbi esemény, és tudtam, hogy nincs értelme önálcázással próbálkoznom. Mély lélegzetet vettem, és szemébe néztem a lépcsőn álló idegroncsnak.
- Igen, az vagyok.
Rákészültem, hogy jótékonyságból át kell rohannom, hogy halszálkát távolítsak el valamelyik vacsoravendég torkából, nyugtatót adjak a kisgyereknek, akit végkép nem tudtak elaltatni, vagy újraélesszem a nagyit.
- Szóval, … tegnap a kutyám mancsába ment valami. A szomszédasszony azt mondta, hogy adjak neki fél tabletta aszpirint. Adtam is, mire elaludt, azóta is alszik, most már 48 órája.
Alig hittem a szerencsémnek.
- Nos, rossz helyre küldték. Látja azt a házat ott balra, ahol ég a lámpa a bejáratnál? Az állatorvos ott lakik; de ne mondja, hogy tőlem hallotta.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.