Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Válogatott írások a British Medical Journal-ből
Hangok- Száz év távlatából- Személyes vélemény- Tanulságos élmény- További írások

Beszélni vagy hallgatni
ANG Clark
To tell or not to tell
BMJ Magyar Kiadás 2001;9(4):206.

ABSZTRAKT
Jó kérdés, hogy mikor illik megmondani egy idős embernek, mennyi van még neki hátra. Ötvenévnyi, idősek körében végzett munkám során egyetlen alkalom adódott, amikor úgy éreztem, hogy feltétlenül meg kell mondanom, mennyire rövid az idő.
Az egyik vizit során egy 72 éves beteg ágyához értünk, aki súlyos gyomorrák miatt feküdt nálunk. Látom, hogy az ágya telis tele van papírdarabkákkal, rajtuk nevek és címek. Faggatózásomra elárulta, hogy az esküvőjére készül, ami két hét múlva lesz, és éppen a meghívottak névsorát állítja össze.
Négyszemközt, amilyen kedvesen csak lehetett, elmondtam neki, hogy súlyos, életveszélyes betegségben szenved, és hogy talán okosabb lenne, ha nem tervezne semmilyen radikális változást a jövőjét illetően. Egy pillanatra mély csönd állt be, azután - meglepetésemre - felugrott és hálásan megrázta a kezem. „Nagyon köszönöm, doktor úr, hogy mindezt elmondta nekem, de bocsásson meg most már, mert rengeteg a dolgom az esküvői meghívókkal.” Azzal rohant vissza az ágyához.
Szavaiból megértettem, hogy egy csöppet sem szeretné tudni, milyen szomorú tényekkel kell szembenéznie betegségéből kifolyólag, és hogy teljesen átadta magát a boldog jövő gondolatának. A betegség és a halál realitása helyett a boldogság fantáziaképeit választotta.
Azóta nem próbáltam megmondani az öregeknek a halálos betegségükből következő igazságot, inkább a hozzátartozók gondos felvilágosítására helyezem a hangsúlyt. Azóta is tapasztalom, hogy sok idős beteg választja a szomorú helyett a boldogabb, ám valószerűtlen jövő képeit. Szeretnek elgondolkodni az újra boldogságban töltendő hónapokról, és várni az örök tavaszt. Nem hiszem, hogy lépéseket kellene tennünk a kiábrándításuk érdekében, hacsak valamelyikük konkrétan nem kérdezi meg, mennyi van neki még hátra. Az ilyen eset azonban ritka.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.