Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Kutatás
Klinikai kutatás

Ételallergiák - az újabb megfigyelések tükrében
dr. Nékám Kristóf
LAM 1998;8(3):172-7.

ABSZTRAKT
Az elmúlt évek megfigyelései sokban pontosították az ételallergiákkal, intoleranciákkal kapcsolatos ismereteinket. Sajnálatos kivétel, hogy a meggyőző epidemiológiai vizsgálatok továbbra is hiányoznak. A helyettük alkalmazott kérdőíves felmérések legtöbbször joggal kritizálhatók, és csak azt a következtetést engedik meg, hogy a közvélemény sokkal több ételallergiát feltételez, mint amennyit diagnosztikai módszereinkkel igazolni lehet.

A legfontosabb major allergének és epitópok szerkezete már tisztázott, és egyre több keresztreakciót ismerünk fel, aminek különösen a diétástanács-adásban van szerepe.

A tünetek vonatkozásában fontos felismerés, hogy előfordulásuk gyakorisága viszonylagos - mezőgazdaságtól, élelmiszeripartól, étkezési szokásoktól függő. Az orálisallergia-szindróma azonban mindenütt egyre gyakrabban észlelhető. Újabban nagy szerepet tulajdonítunk az emésztőszervrendszer permeabilitási viszonyainak is.

Ételallergén-specifikus T-sejt-vonalak izolálásával megnyílt az út az allergenicitás tanulmányozására, a citokintermelés, az immunreguláció vizsgálatára. A diagnosztikát - amelynek jelenleg is a kettős vak, placebokontrollált provokációs teszt a döntő eleme - biomarkerek és mediátorok vizsgálata segíti, és körvonalazódnak már a lehetőségek az erős allergén élelmiszerek genetikai megváltoztatására, illetve az orális tolerancia újraépítésére.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.