Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Kutatás
Klinikai kutatás

A komplementrendszer terápiás manipulációjának lehetőségei
dr. Füst György, dr. Varga Lilian
LAM 1999;9(5):348-355.

ABSZTRAKT
A szerzők az immunrendszer működésében igen fontos komplementrendszer modulálására szolgáló speciális kezelési mód, a komplementgátlás kidolgozása során eddig elért eredményekről és a terápia perspektíváiról számolnak be. E kezelési formák nagy valószínűséggel a holnap vagy holnapután terápiás eszköztárába tartoznak majd. Egyes jelenleg alkalmazott gyógyszerek, legalább is részben, a komplementrendszer gátlásának útján fejtik ki terápiás hatásukat. Más, újonnan kifejlesztett potenciális komplementgátlók egy részével már ma is folynak önkénteseken terápiás vizsgálatok, és feltehetően évről évre mind több ilyen szer kerül majd I., II. és várhatóan III. fázisú kipróbálásra.

A dolgozat első felében, a komplementrendszer felépítésének, a rendszer fő aktiválódási útjainak és a legfontosabb, az immunpatológiai folyamatokban részt vevő komplement eredetű mediátoroknak a rövid ismertetése után azokat az emberi betegségekben tett megfigyeléseket, illetve állatkísérletes adatokat tárgyalják, amelyek azt igazolják, hogy a komplementrendszer aktiválódása számos emberi megbetegedés patomechanizmusában alapvető jelentőségű. Mivel ezek a betegségek a gyakori és súlyos emberi megbetegedések közé tartoznak, érdemesnek látszik olyan szereket kifejleszteni, amelyek ennek az aktiválódásnak a gátlása útján kedvező hatást gyakorolhatnak a betegségek lefolyására. Ezután röviden foglalkoznak a komplementgátló terápia lehetséges veszélyeivel. A dolgozat második felében a szerzők sorra veszik a potenciálisan komplementgátló terápiára használható gyógyszerek fő csoportjait, és az e szerekkel eddig elért legfontosabb eredményeket.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.