Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Kutatás
Klinikai kutatás

A tumormarker-vizsgálatok tervezése és fejlesztése Magyarországon
dr. Ottó Szabolcs, dr. Schumann Béla
LAM 1999;9(2):114-117.

ABSZTRAKT
A tumormarker kifejezés fogalma és értelmezése számos fejlődési szakaszon ment át. A jelzőanyagok kutatása évtizedekre nyúlik vissza; magába foglalja az egyes markerek felismerését, a kimutatás módszereinek fejlődését, valamint a gyakorlati felhasználás egyes állomásait. Kiterjedt klinikai alkalmazásuk nagyban növelte a rosszindulatú daganatok felismerésének és gyógykezelésének hatékonyságát. A tumormarkerek többsége elsősorban a már felismert daganatos folyamat követésére alkalmas, az egyes markerek ésszerű kombinációjával. Mivel a tumormarker-vizsgálatok hazai helyzete az Európai Közösség országai gyakorlatának tükrében lesújtó, a szerzők a korszerű onkológiai ellátás érdekében gyökeres változtatásokra tesznek javaslatot. A nemzetközi mércével elmaradottnak ítélhető hazai gyakorlat felszámolásának egyik alapvető eleme lehetne az egymáshoz kapcsolódó regionális centrumok kialakítása, amely nagy kapacitású, korszerű, automatizált laboratóriumi háttérre épülne. A fejlesztési munka során mintaként szolgálhatna az Országos Onkológiai Intézetben kiépített nagy kapacitású tumormarker-laboratórium, amelynek működése megfelelő külső és belső minőségbiztosítással történik, és információs rendszere további fejlesztésekre és tudományos feldolgozásra is alkalmas.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.