Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Kutatás
Klinikai kutatás

Kompetitív polimeráz láncreakció: új lehetőség az N-myc amplifikáció mértékének meghatározására
dr. Kardos Mária, dr. Vass János A., dr. Pajor László, dr. Kajtár Pál, dr. Tornóczky Tamás, Lendvai Gábor, Varga Tamás
Orv Hetil 2000;141(1):27-30.

ABSZTRAKT
A primitív neuroectodermalis tumorok családjába tartozó neuroblastoma nagyfokban változó biológiai viselkedését a daganat molekuláris patológiai jellemzői határozzák meg. Ezek közül az N-myc gén amplifikációja tűnik a legfontosabbnak prognosztikus és terápiás szempontból egyaránt. Az amplifikáció mértéke többféle módszerrel vizsgálható, melyek közül a legújabb az N-myc kompetitív polimeráz láncreakció (PCR), melynek lényege a mérendő N-myc gén (3. exon) és az endogén CF kontrollgén (3. exon) paralel, egy reakcióelegyben történő kompetitív reakciója. A szerzők 1994 és 1999 januárja között diagnosztizált 11 neuroblastomás eset kapcsán állították be és alkalmazták a módszert. Három esetben az amplifikáció mértékét fluoreszcens in situ hybridizációval (FISH) is meghatározták. A vizsgált 11 esetből hatban észleltek 10x-es kópiaszám feletti, két esetben 100x-os N-myc amplifikációt. A PCR és az FISH eredményei az összehasonlításkor jól korreláltak. A szerzők által alkalmazott két módszer - egymást jól kiegészítve - alkalmas a génamplifikáció mértékének meghatározására, így prognosztikai és terápiás szempontból egyaránt értékes információt szolgáltat a vizsgált daganatról.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.