Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Kutatás
Klinikai kutatás

Öröklődő kataláz-enzimhiányos állapotok Magyarországon
dr. Góth László
LAM 1999;9(4):294-299.

ABSZTRAKT
A hidrogén-peroxid-koncentráció fő szabályozó enzimjének, a kataláz-enzimnek örökletes hiányát jelentő állapot, az acatalasaemia/hypocatalasaemia két fő típusáról (svájci és japán), majd annak magyarországi első előfordulásáról és a kataláz-fehérje/gén jellemzéséről számol be a szerző. Az 1989-től 1993-ig tartó időszakban 18 222 vérkataláz-aktivitás meghatározás alapján egy családban 2 acatalasaemiás (vérkataláz a referens átlagérték 4,0% és 6,7%-a) és 12 hypocatalasaemiás családban 62 hypocatalasaemiás (átlagos vérkataláz a referens átlagérték 51,7%-a) egyént találtak. Ezen 64 egyén katalázproteinjének jellemzése alapján a Magyarországon detektált típus eltér a svájci típustól, míg molekuláris genetikai vizsgálatok a japán A és B típustól való eltérést igazolták. A Magyarországon detektált öröklődő katalázhiány (acatalasaemia/hypocatalasaemia) egy új típus, amelynek klinikai tünetei és genetikai magyarázata még nem ismertek.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.