Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Kutatás
Klinikai kutatás

Ajánlási listák
Humán gyomornyálkahártya savtermelő képességének közvetlen meghatározása gasztroszkópia során vett biopsziás mintákból
dr. Tulassay Zsolt, dr. Tulassay Tivadar, dr. Prónai László, dr. Zágoni Tamás, dr. Vásárhelyi Barna, dr. Kocsis István, dr. Ónody Tamás, dr. Szabó Teréz
LAM 1999;9(5):348-355.

ABSZTRAKT
A gyomorban a sósavat a H+/K+-ATPáz enzim termeli. Munkájuk során a szerzők egy olyan spektrofotometriás módszert fejlesztettek ki, amellyel lehetővé vált az enzimaktivitás meghatározása humán biopsziás mintában. A módszer beállítása után 165, gasztroszkópián átesett beteg esetében mérték a corpus és az antrum mucosa H+/K+-ATPáz aktivitását. Referenciaenzimként a Na+/K+-ATPáz-aktivitást határozták meg. Az aktivitásértékeket a corpus nyálkahártya szövettani diagnózisával vetették össze (n = 61 normál hisztológia; n = 84, 2.-3. fokú idült gastritis, n = 20 atrophiás gastritis). A gastritises csoport tagjait Helicobacter pylori (Hp)-fertőzöttségük foka alapján további alcsoportokra osztották. Kimutatták, hogy a corpusban mért H+/K+-ATPáz-aktivitás minden betegcsoportban 3-4-szerese az antrumban mértnek; a corpus H+/K+ATPáz-aktivitás-a betegek korától és nemétől függetlenül egészséges nyálkahártyában a legnagyobb; gastritisben csökken és atrophiában a legalacsonyabb. Corpusgastritises betegek esetében a H+/K+-ATPáz-aktivitás a Hp-fertőzés súlyosságával egyenes arányban nőtt (r = 0,26, p

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A Helicobacter pylori-infekció és a nyálkahártya-atrophia hatása a gastricus laesiókra familiáris adenomatosus polyposisban szenvedő betegeknél
A szerzők vizsgálataik során összesen 31 familiáris adenomatosus polyposisban (FAP) szenvedő betegnél vizsgálták a Helicobacter pylori-fertőzés és az atrophiás gastritis szerepét a gyomorlaesiók kialakulásában. Vizsgálataik során azt találták, hogy FAP-ban a H. pylori-fertőzéshez társuló atrophiás gastritis előfordulása fordítottan arányos a gyomorpolyposis (FGP), ugyanakkor pozitív összefüggést mutat gastricus adenoma (GA) megjelenésével, különösen azon betegeknél, akik az APC gén trunkáló génmutációjával rendelkeznek.

Helicobacter pylori és a gyomorrák a klinikus szemszögéből - összefoglaló tanulmány
A gyomorrák továbbra is a második leggyakoribb rosszindulatú daganat a világon. A gyomorrák carcinogenesise egy többlépcsős, multifaktoriális folyamat, amelyben a Helicobacter pylori-asszociált gastritishez egyéb környezeti és egyéni tényezők társulnak-ezek együttesen határozzák meg a gyomorrák kialakulásának végső kockázatát.

A Helicobacter pylori molekuláris biológiai jellemzői
A Helicobacter pylori-fertőzés a jelen ismeretek szerint feltehetően kofaktorként szerepel a peptikus fekély kialakulásában és a carcinogenezisben.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.