Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Kapcsolodo szakteruletek -
Kutatás
Klinikai kutatás

Ajánlási listák
Gyulladásos markerek szintjének vizsgálata tumor miatti nyelőcsőműtétek után
dr. Tekeres Miklós, oh. Szakmány Tamás, dr. Molnár Zsolt, dr. Kőszegi Tamás
LAM 1999;9(6):440-453.

ABSZTRAKT
A nyelőcsőtumorok eltávolításának súlyos posztoperatív szövődménye lehet a szepszis és az ehhez társuló morbiditás és mortalitás. A tanulmány célja három gyulladásos marker a vizelet-microalbumin-, a szérum-prokalcitonin- és a C-reaktív proteinszint változásának vizsgálata a korai posztoperatív szakban. A szerzők 21 nyelőcsőeltávolításon átesett betegnél vizsgálták a prokalcitoninés a C-reaktív proteinszintet az intenzív osztályra érkezéskor (t0), majd naponta (t24, t48, t72). A microalbuminuriát, melyet a vizelet albumin: kreatinin-koncentrációjának arányával (mg/mmol) fejeztek ki, a műtét előtt (tpre), majd a műtét utáni első 72 órában öt alkalommal t0, t6, t24, t48, t72 határozták meg. A statisztikai analízisre a Wilcoxon-tesztet használták. Betegeik klinikai állapota, melyet a "Multiple Organ Dysfunction Scoring" pontrendszer segítségével vizsgáltak, változatlan maradt az észlelés alatt. A microalbuminuria a műtét előtt normális volt (

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
A prokalcitonin eliminációja és plazma koncentrációja folyamatos veno-venosus hemodiafiltráció alatt szeptikus betegekben
A prokalcitonin egy olyan akutfázis-fehérje, mely a szeptikus betegek plazmájában emelkedett. A szervelégtelenség részeként jelentkező veseelégtelenség miatt végzett folyamatos veno-venosus hemodiafiltráció nem befolyásolja a prokalcitonin szintjét, így ez alkalmas markere marad a szepszisnek.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.