Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Mikrobiológia
Bakteriológia- Mikológia- Parazitológia és protozoológia- Virológia

Ajánlási listák
A Rift Valley-láz vírusának kvantitatív real-time PCR módszerrel történő kimutatása, és a módszer alkalmazása az antivirális szerek értékelésére
S Garcia, J M Crance, A Billecocq, A Peinequin, A Jouan, M Bouloy, D Garin
J Clin Microbiol 2001;12:4456-61.

SZEMLÉZÉS
Készítette: dr. Veréb Ilona
A Rift Valley-láz vírusa (RVFV) a phlebovirus genusba tartozik (Bunyaviridae család). A vírus negatív szálú RNS-vírus, melynek genomja egy nagy, egy közepes és egy kicsi szegmensre oszlik. A RVF egy szúnyog által közvetített zoonosis, mely fiatal állatok halálát és vetélését okozza (pl. kecskék és birkák esetén). A vírus emberre történő átadása a fertőzött állat testfolyadékával való érintkezéssel vagy szúnyogcsípéssel valósul meg. A fertőzés általában tünetmentes, illetve lázas megbetegedéssel járhat. Néhány betegnél komplikációk léphetnek fel, pl. retinitis, encephalitis vagy hemorrhagiás láz.
2000-ig az RVFV megjelenése csak Afrika területeire korlátozódott, egy, az Arab-félszigeten feljegyzett halálos eset azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy gyors diagnosztikai módszerre, hatásos kezelésre és a profilaxisra van szükség.
A tanulmányban a szerzők egy olyan real-time PCR módszert (reverz transzkripciós PCR) mutatnak be, amellyel detektálni és kvantifikálni lehet a vírust a sejtekből ill. a savóból.
A szerzők úgy találták, hogy a módszer RVFV-specifikus és sikeresen alkalmazható az RVFV-genom kimutatására állati savóból éppúgy, mint a különböző gyógyszerek (ribavirin, alfa-interferon, 6-azauridin, glicirizin) hatékonyságának értékelésében.
Az eredmények alapján az is megállapítható, hogy korreláció van a fertőző vírustiter és a real-time PCR módszer által meghatározott virális genom mennyisége között.

KOMMENTÁR
A módszer a gyors diagnózis felállítására és az antivirális szerek vizsgálatára alkalmazható, mivel érzékeny, időkímélő és nem igényli a fertőzött minta manipulálását.

Irodalmi hivatkozások száma: 41
Ábrák száma: 2
Táblázatok száma: 4

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.